Српска православна општа гимназија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Боговићева улица у којој се налази гимназија

Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић“ је приватна средња школа у Загребу.

Почетак рада[уреди]

Иницијативу за оснивање школе дао је митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован. Школа је добила назив по Катарини Бранковић.

Министарство науке, образовања и спорта Владе Републике Хрватске одобрило је рад гимназији 10. маја 2005. године те је школа почела с радом у школској години 2005/06.

Сви ученици Српске православне гимназије уживају и посебне погодности као што су бесплатан смештај и исхрану у ученичким домовима, бесплатни уџбеници и наставна средства, бесплатни градски превоз, бесплатне екскурзије.

Програм школе[уреди]

Школа функционише по програму опште гимназије са правом јавности и по њезином завршетку ученици могу уписати било који факултет у Хрватској, Србији или у другим земљама. Ученици уз редовну наставу похађају и обавезни српски језик, православну веронауку и по 30 одсто садржаја из српске културе из предмета географије, историје, ликовне културе и музичке културе. Ученици у првом и другом разреду као факултативни предмет који им не улази у просек похађају и црквенословенски језик.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]