Српска православна црква Ваведења у Голубинцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Ваведења у Голубинцима
Српска православна црква Ваведења
Опште информације
МестоГолубинци
ОпштинаСтара Пазова
Време настанка1784/1788.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Ваведења у Голубинцима, месту у општини Стара Пазова, подигнута је у периоду од 1784 и 1788. године и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква у Голубинцима је посвећена Ваведењу Богородице. Грађевином доминира троспратна кула-звоник са отвореним портиком у приземљу, призидана уз западну страну једнобродног храма. Главни архитектонски украс фасада представљају лезене на ниском соклу и при врху завршене профилисаним кровним венцем, које на подужним зидовима одражавају унутрашњу поделу наоса на три травеја. Комуникација је остварена порталима на западној, јужној и северној страни цркве, док је ентеријер осветљен са по два прозора у сваком травеју, односно три у олтарском простору.[1]

Постојећи иконостас није у хронолошком смислу јединствено остварење. Његови најстарији делови – престоне иконе, стојеће фигуре апостола и пророка, медаљони са сценама Христових Страдања, Распеће и првобитне царске двери чија су крила данас постављена бочно од крста са Распећем – потичу из старије голубиначке цркве и приписују се познатом сликару Димитрију Бачевићу, који је у српску уметност друге половине 18. века унео најбоље традиције украјинског барока. Представе у соклу, садашње царске и бочне двери са надверјима и празничне иконе настале су 18171820. године. Њихов аутор је Стефан Суботић који је учествовао и у осликавању зидних површина.

Галерија светлописа[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво старопазовачко”. Архивирано из оригинала 05. 02. 2018. г. Приступљено 19. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.