Српски биографски речник

С Википедије, слободне енциклопедије
Српски биографски речник
Настанак и садржај
АуторМатица српска
ЗемљаСрбија и Црна Гора
Република Србија
Језиксрпски
Издавање
ИздавачМатица српска
Тип медијаТврде корице

Српски биографски речник (скраћено СБР) је енциклопедијска публикација која доноси биографије свих значајнијих личности из српске историје од првих писаних споменика (IX века) до 1945, и то из практично свих области људског деловања и стваралаштва. Овакви подухвати су код готово свих европских народа предузимани од XVII до XX века и публиковани у вишетомним издањима која се до данашњих дана периодично допуњавају подацима о савременим личностима и новим сазнањима о онима из старијих времена.

Организација[уреди | уреди извор]

Под окриљем Матице српске група наших еминентних историчара и научних радника, окупљена око идеје Александра Форишковића, подухватила се великог и веома важног посла на изради Српског биографског речника. Радом на Српском биографском речнику до смрти у јуну 2012. године руководио је академик Чедомир Попов.

Послови на изради Српског биографског речника одвијају се у оквиру Лексикографског одељења Матице српске. Редакцију Српског биографског речника чини тим од 6 запослених стручњака који координирају рад Уређивачког и Редакционог одбора и мреже од близу 1 000 сарадника ангажованих на писању одредница (на писању одредница за један том ангажовано је око 330 сарадника).

Критеријум за улазак у Речник предвиђао је три категорије личности. У прву спадају личности које су обављале значајну друштвену, политичку или стручну функцију. Другу категорију, по којој је ушао највећи број, спадају личности које су својим стваралаштвом биле креатори српске историје. У трећој групи се налазе странци (несрби), који су утицали на токове српске историје, својим креативним или рушилачким радом.[1]

У Редакцији Српског биографског речника завршен је огроман истраживачки поступак и сакупљени су подаци о 30.500 личности. Сам Азбучник чини око 22.500 досијеа личности које су оставиле трага у српској историји, а као посебан фонд чувају се подаци о око 5.500 личности странаца везаних на разне начине за наш народ. Српски биографски речник поседује биографске податке за више десетина хиљада ефемерних личности.

До сада је објављено седам томова (до слова Пан).

Азбучник до сада објављена четири тома Речника као и око 200 одабраних биографија, које одсликавају структуру обухваћених личности, постављени су на сајт Матице српске како би се јавност и на овај начин упознала са пројектом. Тренутно се на сајт Матице српске поставља и Азбучник петог тома и око 100 одабраних биографија из те публикације.

Уређивачки одбор[уреди | уреди извор]

Уређивачки одбор чини тим наших најугледнијих историчара, историчара уметности, историчара књижевности, музиколога, театролога, англиста, слависта, теолога, османиста, итд.

Чланови Уређивачког одбора су и
  • Уредник за фотографију и секретар Уређивачког одбора је др Александра Новаков
  • На уређивању Српског биографског речника за живота су радили и други еминентни научни радници као што су: академик Чедомир Попов, академик Сима Ћирковић, академик Славко Гавриловић, академик Радован Самарџић, епископ шумадијски др Сава Вуковић, академик Мирослав Пантић, академик Никша Стипчевић, др Божидар Ковачек, др Никола Гаћеша, др Александар Форишковић, др Радован Биговић, др Саво Скоко, итд.

    Чланови Редакционог одбора

    Српски биографски речник по свом обиму и значају спада у ред најзначајнијих послова из области друштвених наука у Србији и на својеврстан начин је мерило и одраз достигнућа и домета српског народа, што је од несумњивог значаја за његов национални идентитет.

    Издања[уреди | уреди извор]

    Чланци/слова Година
    објављивања
    Број
    страница
    1 А-Б ([1]) 2004. 916
    2 В-Г ([2]) 2006. 882
    3 Д-З ([3]) 2007. 927
    4 И-Ка ([4]) 2009. 922
    5 Кв-Мао ([5]) 2011. 815
    6 Мар-Миш 2014. 938
    7 Мл-Пан 2018. 884

    Референце[уреди | уреди извор]

    1. ^ СБР 2004, стр. 12.

    Литература[уреди | уреди извор]

    • Уређивачки одбор СБР (2004). Српски биографски речник књига 1, А-Б. Нови Сад: Матица Српска. ISBN 86-83651-49-5. 

    Види још[уреди | уреди извор]

    Спољашње везе[уреди | уреди извор]