Стадион Парк младежи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Стадион Парк младежи
Пошаљи фотографију
Локација Сплит, Застава Хрватске Хрватска
Изградња 1950
Подлога трава
Капацитет 8.000
Корисници
РНК Сплит

Стадион Парк младежи је вишенаменски стадион у Сплиту, Хрватска. Други је по величини стадион у том граду.

Изграђен је 1950. (градња је започела 1949.) за потребе РНК Сплит, који је на своје ново игралиште (тада на далекој периферији) прешао 1955.. Стадион никада у потпуности није довршен. Модерније клупске просторије направљене су (али опет недовршене) уочи 8. медитеранских игара 1979. које су се одржале у Сплиту.

Капацитет стадиона је 8.000 места. Налази се у делу града који се зове Бродарица. Око фудбалског терена постављена је тартан стаза па стадион користи и атлетски клуб АСК.

Када је Хајдуков Стари плац деломично рушен, рефлектори - који су до тада осветљивали Хајдукове утакмице - премештени су на овај стадион, па се фудбалска и атлетскатакмичења, као и друге приредбе могу одржавати и ноћу.

Осим главног терена, постоји и помоћни терен којим се користе и други клубови, као Галеб, те још и низ малих игралишта (сви са вештачком травом). Помоћни терен има и своје трибине које је 2006. године поставило Бродоградилиште Сплит.

Само име стадиона је новије јер су се једно време стадион и пошумљени појас око њега звали Парк скојеваца. Иначе, тај део града мало старијим Сплићанима познат је као Турска кула, како се првобитно и сам стадион популарно звао.

Планира се изградња новог стадиона са 15.000 места, атлетске дворане и низа других спортских садржаја.