Стивен Харпер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Стивен Харпер

Стивен Харпер
Стивен Харпер

Биографија
Датум рођења 30. април 1959. (1959-04-30) (55 год)
Место рођења Торонто
Порекло енглеско
Супружник Лорин Харпер
Деца син Бенџамин и ћерка Рејчел
Вероисповест Евангелизам
Политичка партија Конзервативна партија Канаде
Диплома са Универзитет у Калгарију
Професија економиста
Потпис Stephen Harper Signature-rt.svg
Мандат(и)
22. премијер Канаде
Тренутна функција
Функцију обавља од 16. фебруар 2006
Монарх Елизабета II
Гувернер(и) Микаел Жан
Дејвид Лојд Џонстон
Претходник Пол Мартин
Народни посланик
Тренутна функција
Функцију обавља од 25. октобар 1993

Стивен Џозеф Харпер (енгл. Stephen Joseph Harper, Торонто, Канада, 30. април 1959) је 22. премијер Канаде и вођа Конзервативне партије Канаде.

Некадашњи је вођа опозиције у Дому комуна, доњем дому канадског Парламента. Након избора 23. јануара 2006. године је постао службени мандатар за састав новог Кабинета Канаде.

Биографија[уреди]

Стивен Харпер је рођен у Торонту, а у младости се запослио у нафтној индустрији у провинцији Алберти. Тамо је похађао Универзитет у Калгарију, где је магистрирао из економије.

За време школовања је подржавао Либералну партију и био је члан њене омладинске организације. Но, његов боравак у Алберти и искуства у нафтној индустрији су га натерала да одбаци либерале и њихову нафтну политику, па се средином 1980-их придружио тадашњој Прогресивној конзервативној партији. Врло брзо се разочарао и у њих те је 1987. био један од учесника оснивачке скупштине десничарске Реформске партије, која се залагала за већу аутономију западних провинција у оквиру Канадске конфедерације.

Харпер се први пут за Парламент такмичио 1988, али је поражен од стране конзервативног кандидата. Године 1993. је изабран као посланик изборне јединице Калгари Вест. С временом се, због ставова које је држао екстремним, почео ограђивати од Реформске странке, па је улагао напоре да се Прогресивна конзервативна партија, која је била готово потпуно збрисана на изборима 1993. године, и Реформска странка уједине како би створиле десну алтернативу доминирајућим либералима.

Ти напори нису уродили плодом, али се Харпер укључио у рад Канадске алијансе, нове странке која је ујединила бивше чланове Реформске и десне чланове Прогресивне конзервативне странке. Године 2002, на страначким изборима је поразио вођу Алијансе Стоквела Деја и постао нови вођа странке.

У октобру 2003. су дуги и напорни преговори између Прогресивне странке и Канадске алијансе коначно завршили стварањем нове Конзервативне странке. Харпер је на унутарстраначким изборима 20. марта 2004. постао вођа нове странке. Ту је странку водио на изборима 2004. године и упркос поразу, добио је похвале због повећања броја десничарских посланика.

На изборима 2006, био је предмет жестоке кампање од стране либерала, који су га настојали представити као екстремног десничара. Упркос томе, његови конзервативци су освојили релативну већину у Дому комуна, доњем дому Парламента Канаде.

Дана 6. фебруара 2006. је преузео дужност премијера Канаде.

Стивен Харпер је ожењен за Лаурен Теки, бившом активисткињом Реформске странке, са којом има двоје деце.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :