Сунђер Боб Коцкалоне

С Википедије, слободне енциклопедије
Сунђер Боб Коцкалоне
Сунђер Боб Коцкалоне
Ориг. називSpongeBob SquarePants
Жанркомедија[1]
АуторСтивен Хиленберг
Продуцентска
кућа
Дерек Драјмон
Том Хил
Ник Џенингс
Креативни режисерДерек Драјмон (1999—2004)
Винсент Волер (2005—2015)
Гласове
позајмили
Том Кени
Бил Фагербаки
Роџер Бампас
Кленси Браун
Дуг Лоренс
Џил Тели
Керолин Лоренс
Мери Џо Кетлет
Лори Ален
НараторТом Кени (разне епизоде, има акценат као Француз)
КомпозиторСтив Белфер
Ник Кар
Сејџ Гајтон
Џереми Вејкфилд
Бред Кероу (1999—2002)
The Blue Hawaiians (1999—2002)
Ибан Шлетер (2000—данас)
Бери Ентони Троп (2006—2011)
Мајкл Болџер (у Кеба Краби, 2008-данас)
Земља САД
Језикенглески
Број сезона14
Број епизода293 (списак епизода)
Време трајања11 минута (редовне епизоде само
22 минута (специјалне епизоде само)
40 минута (Атлантида Коцкалоне + Сунђер Бобова велика рођенданска журка)
60 минута (Коцка је бачена)
Продукција
Извршни продуцентСтивен Хиленберг (1999—2018)
Пол Тибит (2008—2017)
Ко-извршни продуценти
Пол Тибит (2006—2008)
Марк Чекарели (2018—данас)
Винсент Воулер (2018—данас)
ПродуцентДона Кестрикон (1999—2002)
Хелен Кафатић (2002—2004)
Ен Мичхауд (2001)
Дина Бјутејн (2005—2010)
Џени Моника Хемонд (2010—данас)
Надзорни продуценти
Дерек Драјмон (2002—2004)
Пол Тибит (2005—2015)
Марк Чекарели (2015—2018)
Винсент Волер (2015—2018)
ПродукцијаUnited Plankton Pictures
Nickelodeon Animation Studio
ДистрибуцијаViacomCBS Domestic Media Networks
Емитовање
ЕмитерNickelodeon, TB Глобо, Sistema Brasileiro de Televisão, TV Cultura
Формат сликеNTSC (480i) (1999–2012)
HDTV 1080i (2009, 2012–данас)
Формат тонастерео (1999—2012)
Dolby Surround 5.1 (2009, 2012—данас)
Премијерно
приказивање
1. мај 1999. (1999-05-01) — данас. (данас)
Сродно
приказивање
Rocko's Modern Life
Kamp Koral: SpongeBob's Under Years
Емитовање у Србији
ЕмитерБ92
Nickelodeon[2]
Comedy Central Extra
HBO Go
HBO Max
Nicktoons
SkyShowtime
Прво
приказано на
Б92
Nickelodeon
Премијерно
приказивање
2003. (2003) — данас. (данас)
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју
Преглед на TV.com

Сунђер Боб Коцкалоне (енгл. SpongeBob SquarePants) је америчка анимирана хумористичка телевизијска серија чији је творац едукатор маринске науке и аниматор Стивен Хиленберг за Nickelodeon. Серија бележи авантуре и настојања насловног лика и његових водених пријатеља у измишљеном подводном граду Коралову. Представља пету најдужу америчку анимирану телевизијску серију, док је њена популарност створила медијску франшизу. Представља серију са највишим оценама на каналу Nickelodeon и најдистрибутивније својство ViacomCBS Domestic Media Networks.[3]

Многе идеје из серије потичу из The Intertidal Zone, необјављене едукативне књиге коју је Гиленберг створио 1989. године како би научио своје студенте о подморском свету.[4] Почео је да развија серију Сунђер Боб Коцкалоне 1996. године након отказивања серије Rocko's Modern Life. Обратио се Тому Кенију, који је радио са њим на тој серији, како би позајмио глас насловном лику. Сунђер Боб је првобитно требао бити назван Сунђер Бој и серија названа Сунђер Бој Ахој!; оба назива су измењена јер је име већ заштићено - тада је постојао производ за чишћење са истим именом.

Nickelodeon је одржао преглед серије 1. маја 1999. године у Сједињеним Државама, након емитовања доделе награда Kids' Choice Awards. Званична премијера серије била је 17. јула 1999. године. Добила је међународно критичко одобрење након премијере и већ друге сезоне стекла огромну популарност. Дугометражни филм, Сунђер Боб Коцкалоне филм, објављен је у биоскопима 19. новембра 2004. године. Друга филмска адаптација, Сунђер Боб Коцкалоне филм: Сунђер на сувом, објављен је у биоскопима биоскопе 6. фебруара 2015. године. Трећи филм и преднаставак телевизијске серије, Сунђер Боб Коцкалоне филм: Сунђер у бекству, објављен је у канадским биоскопима 14. августа 2020. године које пратити премијера на видео на захтев и стриминг услузи Paramount+ 4. марта 2021. године.[5] Од 30. јула 2020. године, све раније сезоне су доступне на стриминг услузи Paramount+.[6]

Серија Сунђер Боб Коцкалоне је освојила бројне награде укључујући: шест награда Ени, осам награда Златна трака, четири награде Еми, 17 награда Kids' Choice Awards и две награде дечје БАФТА. Серија је била укључена у неколико јавних контроверзи укључујући шпекулације о сексуалној оријентацији Сунђер Боба. Бродвеј мјузикл базиран на серији који је отворен 2017. године добила је критичко одобрење.[7] Кебино дечије одмаралиште: Сунђер Бобове подмладне године, спин-оф серије, дебитовала је у марту 2021. године. Две додатне спин-оф серије, пројекат без наслова базиран на лику Лигњослава Пипка и серија Шоу Патрика Звезде (енгл. The Patrick Star Show) су

Ликови[уреди | уреди извор]

Главни ликови[уреди | уреди извор]

  • Сунђер Боб (SpongeBob) је вероватно најмаштовитији становник Коралова. Живи у ананасу на дну мора са својим кућним љубимцем, морским пужем Гаријем. Запослен је у ресторану код Кебе Крабе, чији је власник похлепна краба Евгеније Краба. Његова специјалност су пљескавице, чији тајни рецепт вечито скрива од свог највећег непријатеља Планктона. Сунђер Бобов најбољи пријатељ је морска звезда која се зове Патрик. Њих двојица су нераздвојни другари, пуни занимљивих идеја. Сунђер Бобов први комшија се зове Лигњослав. Ту је и веверица Сенди Обрашчић, Сунђер Бобова другарица која обожава карате и живи у огромној стакленој куполи на дну мора.
  • Патрик Звезда (Patrick Star) је Сунђер Бобов пријатељ и комшија. Живи испод стене и од намештаја има само фотељу и телевизор. Приглуп је, доброг је срца и често помаже Сунђер Бобу у невољама. Међутим, у епизоди „Лигњастично путовање“, у којој Сунђер Боб и Патрик спасавају Лигњослава, Патрик је показао изузетну интелигенцију кроз своју генијалну идеју: „Можемо да испустимо угљен-диоскид кроз баласт, да рестартујемо моторе и искористимо талас инерције“. Он исто као и Сунђер Боб воли да лови медузе.
  • Лигњослав Пипак (Squidward Tentacles) је Сунђер Бобов први комшија. Он презире Сунђер Бобово и Патриково детињасто понашање, али на крају не одолева и некада им се и придружи. Он као и Сунђер Боб ради у „Кеба Краби“ као касир, али за разлику од њега он мрзи свој посао и желео би да постане нешто више. Он обожава уметност и класичну музику, иако ужасно свира кларинет, добро слика али никад не успева да наслика ништа добро због Сунђер Боба. Он је хоботница, а не лигња, како му име каже.
  • Евгеније Краба (Eugene Krabs) је стара шкртица која обожава новац. Држи ресторан брзе хране по имену „Кеба Краба“. Своје раднике, Лигњослава и Сунђер Боба исплаћује веома ретко, а плата им је веома мала. Често повећава цене својих производа, као што је Кебина пљеска.
  • Сенди Обрашчић (енгл. Sandy Cheeks) је Сунђер Бобова пријатељица. Живи у води у својој стакленој куполи изван које дише помоћу скафандера. Позната је по томе што се брзо наљути на Патрика и такмичи се са Сунђер Бобом у каратеу. Она је пореклом из Тексаса.
  • Гари (енгл. Gary) је Сунђер Бобов пуж, али је више од обичног кућног љубимца. Веома је паметан и понекад помаже свом власнику Сунђер Бобу. Воли да чита поезију, али само када Сунђер Боб није у близини.
  • Шелдон Планктон (Sheldon Plankton) је злоћа који је љубоморан на Евгенија Крабу због тога што сви код њега купују пљескавице, а његов ресторан је стално празан. Он жели да се докопа рецепта за прављење Кебине пљеске, како би Кеба Крабу избацио из посла. Његови покушаји су често неуспели и доводе до веома смешних ситуација. Жена му је рачунар, по имену Карен.
  • Карен (Karen) је рачунар. Она је Планктонова жена. Она даје савете Планктону како да отме Евгенију Краби његов тајни рецепт за пљескавице. Воли да испушта чудне звукове.
  • Госпођа Пуфна (Mrs. Penelope Puff) је особа са веома кратким фитиљем. Она је учитељица у возачкој школи Коралова. Безуспешно покушава да се отараси Сунђер Боба који је много иритира својим детињастим и незрелим понашањем.
  • Бисерка (Pearl) је ћерка господина Крабе. Она је кит, а не краба зато што је Еугенијев предак из 12. века за жену имао кита тако да је та мутација наследна. Стално је љута на оца и срами га се због његове шкртости. Воли тржне центре и стално од оца тражи новац, који јој нерадо даје.

Споредни ликови[уреди | уреди извор]

  • Лари Јастог (енгл. Larry Lobster) је један од најјачих становника Коралова. Отворио своју теретану из љубави према вежбању, а понекад ради и као спасилац на Кораловској плажи "Блатна лагуна".
  • Тритон и Шкољкабој (Mermaid Man and Barnacle Boy) су суперхероји који су док су били млади штитили Коралово. Возе се у невидљивом чамцомобилу. На телевизији Коралово годинама емитује се популарна серија о њима, коју Сунђер Боб и Патрик обожавају. Тритон и Шкољкабој су сад остарели и бораве у старачком дому "Последњи трзај".
  • Летећи (Уклети) Холанђанин (енгл. Flying Dutchman) је дух који живи на свом летећем броду са ког опседа градове. Понекад је његово пребивалиште у земљи испод кораловског гробља.
  • Човек Ража или Зли Ража (енгл. Man Ray) је један од највећих непријатеља Тритона и Шкољкабоја. Има тело човека,a главу раже која може да се скине са тела.
  • Прљави М(ј)ехур (енгл. Dirty Bubble) је зликовац који вандализује Коралово и то често у дуету са Злим Ражом. Једини начин да се Прљави М(ј)ехур порази ја да га неко пробуши иако се касније поново реинкарира.
  • Лигњорад Фенсерић (енгл. Squilliam Fancyson) (или Лигњоград Снобић и Лигњомир Фенсерић у неким епизодама) је Лигњослављев најгори непријатељ. Богат је, славан и боље свира кларинет чиме се хвали и подсмева Лигњославу.
  • Дебели Грга (енгл. Bubble Bass) (или Гргеч у најранијим епизодама) је гојазна риба која живи са својом мајком, иако је сасвим одрастао и може да се запосли. Најчешће пребива у подруму, где се налази и његова колекција акционих фигура, које штити по свакој цени. Не воли Сунђер Боба и често га злоставља и омаловажава, до тога да му је и скроз уништио самопоуздање у епизоди "Краставчићи" из сезоне 1.

Филмови[уреди | уреди извор]

Сунђер Боб Коцкалоне филм[уреди | уреди извор]

Филм о Сунђер Бобу је издат 19. новембра 2004. Тада се Сунђер Боб први пут нашао на платну и зарада је била 140 милиона долара. Филм су издали Парамаунт пикчерс, Јунајтед интернашонал пикчерс и Јуниверзал пикчерс.

Сунђер на сувом[уреди | уреди извор]

Сунђер Боб Коцкалоне филм: Сунђер на сувом је други филм о Сунђер Бобу и издат је 6. фебруара 2015. Филм је укупно зарадио 323 милиона долара.

Сунђер у бекству[уреди | уреди извор]

Сунђер Боб Коцкалоне филм: Сунђер у бекству је трећи филм о Сунђер Бобу и издат је 14. августа 2020. године.

Коралово[уреди | уреди извор]

Коралово је град у коме се радња дешава. Има 538 становника. Важна места у граду су „Шкољка Сити“, велики тржни центар, „Поља медуза“, место на коме живе медузе, „Кофа с помијама“, „Код Кеба Крабе“, ресторан брзе хране Евгенија Крабе, купалиште „Блатна лагуна“, главна улица Конч стрит као и школа вожње Госпође Пуфне.

Улоге[уреди | уреди извор]

Главну српску синхронизацију (2002—2017), продуцирала и премијерно је емитовала телевизија Б92 и обухвата првих 10 сезона серије. Студио Gold Digi Net је 2014. године, по потреби божићног DVD издања куће Gold Audio Video, ресинхронизовао 4. и 23. епизоду 8. сезона. У овој синхронизацији глумци су се трудили да имитирају гласове из главне. Nickelodeon је емитовао 6—10. сезону главне синхронизације, а ресинхронизацију неких епизода од четврте до десете сезоне и премијерно једанаесту сезону за овај канал је радио студио Gold Digi Net 2017. и 2018. године. С обзиром на то да је синхронизација студија Б92 постала култна, чињеница да је други студио урадио ресинхронизацију, жестоко је критикована од публике и обожавалаца серије.

Улога Оригинални глас Српски глас (Б92)[8][9] Српски глас (Голд диги нет, ДВД)
[тражи се извор]
Српски глас (Голд диги нет)[10]
[тражи се бољи извор]
Сунђер Боб Том Кени Владислава Ђорђевић Тамара Јанковић Милан Антонић
Патрик Бил Фагербаке Димитрије Стојановић Марко Марковић Томаш Сарић
Лигњослав Роџер Бампас Димитрије Стојановић Марко Марковић Марко Марковић
Господин Краба Кленси Браун Владислава Ђорђевић Томаш Сарић Бранислав Платиша
Димитрије Илић (С11 Е20-23)
Сенди Керолин Лоренс Владислава Ђорђевић Милена Живановић Снежана Јеремић Нешковић (С4-6, С11 Е5-11, С12 Е7-)
Маријана Живановић Чубрило (С5 неке епизоде, С11 Е14-С12 Е2; E8а)
Планктон Мр Лоренс Димитрије Стојановић Милан Антонић Милош Дашић
Карен Џил Тели Владислава Ђорђевић Милена Живановић Милена Живановић (С4-6, С11 Е1-23)
Маријана Живановић Чубрило (С11 Е13)
Ана Мандић (С11 Е25-С12)
Марија Стокић (С13-надаље)
Госпођа Пуфна Мери Џо Кетлет Владислава Ђорђевић
/
Маријана Живановић Чубрило
Ана Симић Кораћ (С12, неке епизоде)
Бисерка Лори Ален Владислава Ђорђевић
/
Весна Паштровић Шашић (С4-6, С11)
Валентина Павличић (С12-надаље)

Емитовање[уреди | уреди извор]

Епизоде[уреди | уреди извор]

Сезона Сегменти Епизоде Оригинално приказивање
Прво приказивање Последње приказивање
1 41 20 1. мај 1999. (1999-05-01) 8. април 2000. (2000-04-08)
2 39 20 26. октобар 2000. (2000-10-26) 26. јул 2003. (2003-07-26)
3 37 20 5. октобар 2001. (2001-10-05) 11. октобар 2004. (2004-10-11)
Филм Сунђер Боб Коцкалоне 19. новембар 2004. (2004-11-19)
4 38 20 6. мај 2005. (2005-05-06) 24. јул 2007. (2007-07-24)
5 41 20 19. фебруар 2007. (2007-02-19) 19. јул 2009. (2009-07-19)
6 47 26 3. март 2008. (2008-03-03) 5. јул 2010. (2010-07-05)
7 50 26 19. јул 2009. (2009-07-19) 11. јун 2011. (2011-06-11)
8 47 26 26. март 2011. (2011-03-26) 6. децембар 2012. (2012-12-06)
9 49 26 21. јул 2012. (2012-07-21) 20. фебруар 2017. (2017-02-20)
Сунђер на сувом 6. фебруар 2015. (2015-02-06)
10 22 11 15. октобар 2016. (2016-10-15) 2. децембар 2017. (2017-12-02)
11 50 26 24. јун 2017. (2017-06-24) 25. новембар 2018. (2018-11-25)
12 54[11] 26[12] 11. новембар 2018. (2018-11-11) 29. април 2022. (2022-04-29)
Сунђер у бекству 14. август 2020. (2020-08-14)[13]
13 51 26 22. октобар 2020. (2020-10-22)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „SpongeBob SquarePants Meet the Creator: Stephen Hillenburg”. Nick Animation (интервју). „"SpongeBob is a comedy" 
  2. ^ Nickelodeon (Tvprogram.rs)
  3. ^ Deb, Sopan (27. 11. 2017). „With a Singing SpongeBob, Nickelodeon Aims for a Broadway Splash”. New York Times. Приступљено 27. 11. 2017. 
  4. ^ „Casetext”. casetext.com. Приступљено 11. 10. 2016. 
  5. ^ Nellie Andreeva (17. 7. 2019). SpongeBob SquarePants Renewed for Season 13 by Nickelodeon on Heels of Strong Ratings for Anniversary Special”. Deadline Hollywood. Приступљено 17. 7. 2019. 
  6. ^ Todd Spangler (29. 7. 2020). „CBS All Access Adds 70 Shows From ViacomCBS’s Networks Ahead of 2021 Rebranding”. Variety. Приступљено 30. 7. 2020. 
  7. ^ Gold, Michael (2. 5. 2018). „Before the Tonys, SpongeBob Seized the Culture With Memes”. New York Times. Приступљено 3. 5. 2018. 
  8. ^ BBC. „Sunđer Bob: Podjednako pametan i zabavan za decu i odrasle”. B92. 
  9. ^ Стојиљковић, Јелена (28. 1. 2015). „Sinhronizacija Sunđer Boba”. N1. Приступљено 24. 12. 2020. [мртва веза]
  10. ^ „Sunđer Bob na velikom platnu! Pogledajte prvi trejler za popularni animirani film”. Blic. 14. 11. 2019. Приступљено 24. 12. 2020. 
  11. ^ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156826181830782&set=a.136249865781&type=3&theater
  12. ^ vincentwaller72 (12. 6. 2017). „@LukeVaughnv5 26 half hours.” (твит). Приступљено 30. 10. 2018 — преко Twitter-а. 
  13. ^ ‘The SpongeBob Movie” Moved By Paramount To A May 22, 2020 Opener | Deadline

Спољашње везе[уреди | уреди извор]