Тангањика

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у чланку Тангањика (вишезначна одредница).
Застава Тангањике (19611964)

Тангањика (свах. Tanganyika), од 1962. до 1964. Република Тангањика (свах. Republiek van Tanganyika) је била суверена држава на простору бивше немачке источне Африка. Налазила се између Индијског океана и афричких Великих језераВикторијиног, Малави и Тангањика језера, по којем је добила име. Добила је независност од Уједињеног Краљевства као крунска земља Комонвелта 9. децембра 1961. године, када је постала република и чланица Комонвелта нација тачно годину дана касније, 9. децембра 1962. године. Придружила се НР Занзибара и Пемба, 26. априла 1964. године, и формарила Уједињену Републику Тангањика и Занзибар, нову државу која ће касније добити име Уједињена Република Танзанија.

Историја[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Историја Танзаније

Тангањика оригинално води поријекло од територије Тангањика, коју је Британија дабила на управу од Лиге народа 1922. године и трансформисана је у територију под старатељством ОУН-а после Другог светског рата. Неки делови немачке источне Африке су дати на старатељство Белгији, делови данашње Руанде и Бурундија.

Закон о независности Тангањике 1961. године трансформише територију под старатељвством ОУН-а у Крунску земљу Тангањика. Британски монарх Елизабета II је остала шеф државе и Тангањике је делила сувереност са осталим крунским земљама Комонвелта. Монарха је престављао гувернер-генерала Тангањике.

Тангањика је усвојила нови устав 1962. године када је одбацила монархију, а постала република у Комонвелту нација.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]