Тангањика

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Уколико сте тражили језеро у Африци, погледајте чланак језеро Тангањика.
Застава Територије Тангањика (19191961)

Тангањика (свах. Tanganyika) је источноафричка територија која се налази између највећих од афричких Великих језераВикторијиног језера, језера Малави и језера Тангањика, по којем је добила име. Некада део Немачке источне Африке (нем. Deutsch-Ostafrika), током Првог светског рата долази под контролу Британске империје. Године 1922, Друштво народа потврђује Британску власт на преосталом делу[a] територије Немачке источне Африке, која је предвиђена Версајским споразумом 1919. Британци су новонасталом подручју дали назив Територија Тангањика. Тангањика постаје независна држава 9. децембра 1961. године, и то као уставна монархија. Годину дана касније постаје Република Тангањика, члан Комонвелта. Када се 1964. спојила са Занзибаром, основана је Уједињена Република Тангањике и Занзибара, а нешто касније исте године мења име у Уједињена Република Танзанија.

Застава Републике Тангањика (19621964)

Иако и даље постоји унутар Танзаније, назив „Тангањика“ за ову територију се званично не користи, највише због политичке осетљивости коју изазива. Неки његову употребу сматрају повратком у колонијално доба, док је други виде као противљење заједничкој држави са Занзибаром.

Назив „Тангањика“ потиче од речи на Свахили језику — „танга“ (свах. tanga, срп. пловидба) и „њика“ (свах. nyika, срп. ненасељена равница, дивљина), што се може превести као „пловидба у дивљини“[1].

Напомене[уреди]

  1. ^ Део Немачке источне Африке, Руанда-Урунди (данашњи Руанда и Бурунди) је припао Белгији, а Троугао Кионда Португалском Мозамбику.

Извори[уреди]

  1. ^ John Knouse. Tanzania ((en))., Приступљено 3. 5. 2009.

Спољашње везе[уреди]