ТАС

С Википедије, слободне енциклопедије
Творница аутомобила Сарајево

Творница аутомобила Сарајево (ТАС), настала је 1969. године, склапањем партнерства са њемачким Фолксвагеном, а сарадња је почела монтажом Бубе, тада најпознатијег фолксвагеновог модела. Фабрика се налази у Вогошћи. Творница је била 51% у власништву УНИС-а, а 49% у власништву ФВ-а.

Историја[уреди | уреди извор]

Процват је доживјела средином 70-их година двадесетог вијека, када се у њој почиње склапати Голф.[1] Наредних година склапало се и до 15 000 возила годишње, а раст ТАС-а довео је до процвата и других фабрика, као што су творница ауто стакала у Шамцу, чија је годишња производња за 100 000 аутомобила достигла вриједност од 30 милиона марака, и „Тесла“ који је испоручивао акумулаторе у вриједности од 15 милиона марака. Након осам година производње прве генерације „Голфа“, крајем 1985. почиње производња „Голфа 2“. Производња се усталила на око 25 000 возила годишње, а извоз на основу кооперације из ТАС-а пред рат је износио од 250-300 милиона марака, уз план да се попне на пола милијарде. Базирана на успјешној седмогодишњој масовној продукцији, припремана је производња од 40 000 возила. Тада је почео распад Југославије и рат у БиХ.

У периоду од 1992. до прољећа 1996, творница и насеље Вогошћа су се налазиле у саставу Републике Српске. Након рата у погонима некадашње Творнице аутомобила Сарајево, обновљенима уз помоћ Фолксвагена и Шкоде, обављала се најједноставнија монтажа аутомобила, тзв. СКД монтажа. Ти су аутомобили у БиХ стизали готово комплетирани у матичним творницама у Њемачкој, тј. Чешкој. Али, због Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ и ЕУ, почетком 2009. године потпуно су укинуте царинске таксе на увоз нових аутомобила, те су тако возила која излазе из вогошћанских погона престала бити јефтинија од увозних, а самим тим и конкурентна на тржишту БиХ. Према томе, јефтиније их је увозити из матичних држава, него склапати у БиХ.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Fenomen Golf”. Архивирано из оригинала 25. 02. 2010. г.