Текс Вилер

С Википедије, слободне енциклопедије
Текс Вилер
Текс Вилер - нацртао Аурелио Галепини
Информације из публикације
ИздавачSergio Bonelli Editore
ТворциЂан Луиђи Бонели
Аурелио Галепини
Прво појављивањеИталија (1948)
СФРЈ (1968)
Информације у причи
Датум рођењанепознато
Место рођењанепознато
Најбољи пријатељКит Карсон
Највећи непријатељМефисто
Оружјеколт
Подржава групе

Текс Вилер (енгл. Tex Willer) је лик из истоименог италијанског вестерн стрипа сценаристе Ђанлуиђија Бонелија и цртача Аурелија Галепинија. Прва свеска стрипа у Италији објављена је 30. септембра 1948. године.

О лику[уреди | уреди извор]

У првим епизодама, Текс Вилер стицајем околности постаје одметник са кодом части: Убити само у самоодбрани. У каснијим епизодама постаје ренџер, а затим, захваљујући женидби са Индијанком Лилит, кћерком поглавице Црвена Стријела, Вилер постаје „Ноћни орао“, поглавица Навахо Индијанаца и чувар индијанских закона и обичаја. Снажан, одан, непогрешив стријелац, непријатељ предрасуда и дискриминације, Вилер је склон да занемарује правила.

У младости се борио на страни Сјевера у Америчком грађанском рату. Његов најбољи пријатељ у ренџерском периоду је Кит Карсон. Важну улогу има и Вилеров син Кит Вилер, као и Навахо ратник Тигер Џек. Остали ликови у стрипу су Ел Мориско (вјештац-научник арапског поријекла), Мексиканац Монталес (одметник који се, прије него што је постао политичар, борио против корумпиране владе), канадски трапер Велики Жан, ирски боксер Пет Мекрајан, црвени мундир Џим Брандон, полицијски официр Том Девлин, поглавица Апача Кочиз и Навахо врач Црвени Облак.

Вилеров најпознатији непријатељ је Мефисто, мађионичар који користи црну магију. Остали негативци у стрипу су Јама (Мефистов син), Црни Тигар (малезијски принц који мрзи бијелце и жели њихово истребљење у САД) и Протеус (може да се преруши у свакога).

Занимљивости[уреди | уреди извор]

  • Цртач Аурелио Галепини лик Текса Вилера нацртао је према изгледу глумца Гарија Купера.
  • Кит Карсон је историјска личност. Право му је име било Кристофер Хјустон Карсон (1809—1868).
  • У неким епизодама појављују се личности из америчке историје: Буфало Бил, Кочиз, Џеронимо...
  • Узречица Текса Вилера је: Куго (и колеро).

Издања[уреди | уреди извор]

Први број стрипа под насловом Мистериозни тотем (Il totem misterioso) изашао је у Италији 30. септембра 1948. године. Током педесетих година тираж стрипа је релативно мали (око 50.000 примјерака). Од новембра 1960. године стрип почиње излазити једном мјесечно на 110 страница, а тако излази и данас. Притом су се поново штампале старе епизоде. Шездесетих година Текс Вилер постаје најтиражнији стрип у Италији. Данас је тај стрип симбол црно-бијелог стипа у Италији, а такође је и најдуговјечнији италијански стрип.

На подручју Југославије стрип је од 1968. до 1992. године издавао новосадски Дневник. Стрип је објављиван у Индији, Аргентини, Норвешкој, Израелу... Стрип едиција „Весели четвртак“ је издавач Текса Вилера у Србији.

Поред Бонелија и Галепинија, на стрипу су радили и сценаристи Серђо Бонели, Мауро Бозели и Клаудио Ници, те цртачи Хесус Бласко, Фабио Чивители, Фернандо Фуско, Франческо Гамба, Гуљелмо Летери, Карло Рафаело Марчело, Винченцo Монти, Вирђилио Муци, Ерио Николо, Хосе Ортиз, Мигел Анхел Репето, Ђовани Тичи и Клаудио Вила.

Филм о Тексу[уреди | уреди извор]

Године 1985. године снимљен је филм Tex e il signore degli abissi (Текс и Господар дубине) режисера Дуццио Тессариа са Џулиано Ђемом у главној улози. Прича приказана у филму је транспозиција из стрипова 101 — 103 наставка. Сценаристе Серђо Бонелија. Филм је требало да буде увод у ТВ серију, али је имао врло мало успеха.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]