Теодора и Дидим

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети мученици Теодора и Дидим

Свети мученици Теодора и Дидим су хришћански светитељи. За време владавине цара Галерија Максимијана у Александрији је живела девица Теодора.[1] Као хришћанка Теодора је изведена на суд пред незнабошце. После дугог мучења за веру Христову наредио је кнез мучитељ, да се баци у блудилиште за војнике. Света Теодора се молила Богу, да је спасе и када се она молила, ушао је код ње војник по имену Дидим, рекао јој, да је и он хришћанин, обукао њу у своје војничко одело, а себе у њено женско.[2] Тада је њу пустио да изађе, а он је остао у блудилишту. По том је ухваћен и изведен пред судију. Пред судијом је признао да је хришћанин и да је он спасао Теодору. Такође рекао је да је спреман за Христа умрети. Осуђен је на смрт и изведен на губилиште. Тада је дотрчала и Теодора до њега и узвикнула: "Иако си ти спасао моју част, ја нисам од тебе тражила да ме спасеш од смрти. Уступи мени смрт мученичку!" На то јој је свети Дидим одговорио: "Возљубљена сестро, не спречавај ме да умрем за Христа и крвљу мојом оперем грехе моје!"[3] Чувши ову препирку незнабошци су обоје осудили на смрт, и обоје су посечени, а тела им спаљена у огњу. Пострадали су 304. године у Александрији.[4]

Српска православна црква слави их 27. маја по црквеном, а 9. јуна по грегоријанском календару.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Светите маченици Теодора и Дидим”. www.crkvenikalendar.com. Приступљено 2024-01-25. 
  2. ^ „Свети мученици Теодора и Дидим - Храм Успења Пресвете Богородице у Цириху”. pravoslavnacrkva.ch (на језику: српски). Приступљено 2024-01-25. 
  3. ^ „Свети мученици Теодора и Дидим”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-25. 
  4. ^ „Свештеномуч. Терапонт; Св. мученици Теодора и Дидим; Св. Давид Гареџијски – Vaznesenjska crkva” (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-25. 
  5. ^ „Na dan 9.6.: Sveti mučenici Teodora i Didim.”. www.nadanasnjidan.net. Приступљено 2024-01-25. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]