Тераформирање

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уметнички приказ тераформирања Марса.

Тераформирање је хипотетички процес глобалног прилагођавања других планета за живот људи. Сама реч тераформирање значи „преобликовање у Земљу“ и тај процес је до сада често описиван у делима научне фантастике.

Тераформирање је процес који за циљ има повећа капацитет неке планете да на својој површини буде могућ живот (људи). Крајњи циљ овог процеса би био да се створи незагађана планетарна биосфера која би имала све функције биосфере на Земљи - да буде потпуно настањива за људска бића.[1]

Ова кованица је први пут употребљена 1949. године, у роману научне фантастике „Сити Шок“ (енгл. Seetee Shock) Џека Вилијемсона. Док је тераформирање као процес први пут описан у визионарском роману „Последњи и први људи“ Олафа Стејплдона 1930. године, где је описано тераформирање Венере.[2]

Астроном Карл Сеган је 1961. године у угледном научном часопису Сајенс (енгл. Science) писао о могућем тераформирању Венере тако што би јој се засејавањем отпорним врстама алги покушала смањити количина угљен-диоксида у атмосфери, а тиме смањити ефекат стаклене баште и самим тим и површинска температура. Карл Сеган је 1973. године се поново вратио на тему тераформирања, овог пута Марса у познатом научном часопису Икарус (енгл. Icarus).

Марс је планета која је насличнија Земљи по условима који владају на његовој површини тако да би и процес тераформирања ове планете изгледао као прихватљивији и лакши него код других објеката. Због тога су касније многи писци и научници бавили овом идејом. Ким Стенли Робинсон је написао популарну и изузетну детаљну трилогију романа о тераформирању Марса: Црвени Марс (1992), Зелени Марс (1993) и Плави Марс (1996) чији већ и наслови сугеришу на фазе тераформирања кроз које мора проћи планета до коначног стварања биосфере која омогућава живот људи.

Референце[уреди]

  1. ^ M.J. Fogg, Terraforming: Engineering Planetary Environments, SAE International, 1995
  2. ^ M. Ćirković, A. Zorkić, S. Spremo, Poslednjih 14 milijardi godina, Novi Sad, 2006

Спољашње везе[уреди]