Тесна кожа (франшиза)

С Википедије, слободне енциклопедије

Тесна кожа је филмски серијал за који су сценарио писали Синиша Павић, Љиљана Павић и Милан Живковић.

Први филм овог циклу­са снимљен је 1982. године а због велике популарности су снимљени наставци.[1] Овај серијал је прославио глумце Николу Симића и Милана Гутовића. Филм Тесна кожа 1 је био најгледанији у свим градовима Југославије, а само у Београду је имао 505.000 гледалаца.[2]

Званични филмови[уреди | уреди извор]

Званични филмови серијала немају посебне називе већ се сваком наставку додаје следећи редни број.

Тесна кожа[уреди | уреди извор]

Референт Мита свакодневно се суочава са гужвом у кући и на послу. Најмлађег сина мучи школа и снови о половној хонди, старији је вечити апсолвент астрономије, а ћерка дипломирани правник која безуспешно трага за запослењем. Свако тражи своје, а његова мала плата је недовољна за све породичне прохтеве. На послу цвета корупција и влада општи хаос, а спортска прогноза му је последња нада која би му помогла да се извуче из тесне коже.

Тесна кожа 2[уреди | уреди извор]

Димитрије Пантић приликом судара упознаје Турчина који је на пропутовању по Југославији. Тада добија идеју да сагради мотел за све Турке који пролазе по земљи. Одлази са Шојићем у Словенију да убеди Словенце да финансирају градњу мотела. Директор Шојић жели да осујети Пантићев план, па Турчину у поверењу саопштава да је Пантић хомосексуалац. Међутим, изазваће супротан ефекат јер је и Турчин хомосексуалац. Долази до низа комичних ситуација све док Пантић не схвати о чему се ради. Шојић, на другој страни, паре од разних махинација даје љубавници на чување а имовину препише на жену, како би се осигурао. На крају, и жена и љубавница га преваре. И на самом крају, Пантић и Шојић нађу се у затвору - сваки из свог разлога.

Тесна кожа 3[уреди | уреди извор]

Димитрије Мита Пантић, је службеник у једном београдском предузећу. Он једног дана у трамвају губи своју ташну са пословним пројектима, а проналази идентичну са девизама. Тај догађај је унео многе обрте у његовој породици, али и на послу. Директор предузећа, Срећко Шојић, планира да помоћу тих девиза врати Ђолету дуг. Пантић, међутим, одлучује да паре врати правом власнику. Али, од њега не добија очекивану награду. Онда долази до обрта којим су сви изненађени.

Тесна кожа 4[уреди | уреди извор]

Димитрије Пантић поводом 35 година рада његовог предузећа добија плакету и сат. Међутим, он се нада унапређењу. У то време, његов директор Шојић, склапа договор са Ђолетом и господином Трпковићем о томе да упропасти предузеће и пошаље га на лицитацију, односно продају, и тиме себи обезбеди новац. Пантић касније добија отказ и ради као приватни детектив за једну агенцију. Сасвим случајно, он на задатку сазнаје Шојићев план. Он му то саопштава сутрадан, и уцењује га, али од унапређења у предузећу и даље није било ништа.

Главни ликови[уреди | уреди извор]

Редовни ликови у наставцима овог филмског серијала били су:

Лик Филм Серија
Тесна кожа 1
(1982)
Тесна кожа 2
(1987)
Тесна кожа 3
(1988)
Тесна кожа 4
(1991)
Тесна кожа: Новогодишњи специјал
(1992)
Тесна кожа 5
(2013)
Бела лађа
(2006−12)
Димитрије Пантић Никола Симић Петар Краљ
Срећко Шојић Милан Гутовић Милан Гутовић
Персида Пантић Ружица Сокић Ружица Сокић Љиљана Драгутиновић
Бранко Пантић[note 1] Гојко Балетић Гојко Балетић Миленко Заблаћански
Мира Пантић[note 2] Даница Максимовић Даница Максимовић Даница Максимовић Мина Лазаревић
Александар Пантић[note 3] Александар Тодоровић Александар Тодоровић Ненад Јездић
Митина мајка Рахела Ферари
подстанарка Сузана Јелица Сретеновић Јелица Сретеновић
Јапанац Ирфан Менсур
Mелита Савић Нада Војиновић
Оливер Недељковић Владан Живковић
Певачица Лепа Брена Сузана Перовић Зорица Марковић Снеки
Џорџ Војислав Брајовић
Мустафа Кајгани Јосиф Татић
Лепа Шојић Снежана Савић
Лујо Борис Дворник
Глишић Душан Почек Душан Почек
адвокат Мићко Власта Велисављевић
Сотир Миливојевић-Ђубре Бата Живојиновић
Радивоје Раћа Срећковић Жика Миленковић
Симка Миливојевић Јелисавета Саблић
Митина тетка Оливера Марковић
Блажо Милутин Караџић
Трпковић Власта Велисављевић
Стојиљко Стојиљковић-Рамбо Слободан Нинковић
Милорад Ташко Начић
Момир Никола Којо
Миле Звонко Миленковић
Слађана Весна Малохоџић-Чермак
Нићифор Којић Јован Радовановић
Ленче Радмила Савићевић
Тајкун Регионални Слободан Ћустић
Свастика Јелисавета Саблић
Слађана Савић Дубравка Мијатовић
Тихомир Стојковић Предраг Смиљковић
Баћко Бојић Бранимир Брстина
Јанићије Јањић Милан Васић
Лазар Хаџиздравковић Предраг Ејдус

Филмови[уреди | уреди извор]

постер двд Филм Премијерно емитовање Сценарио Режија Певају [3]
Тесна кожа 1 24. септембар 1982. Синиша Павић, Љиљана Павић Мића Милошевић Лепа Брена
Тесна кожа 2 9. новембар 1987. Милан Живковић, Синиша Павић, Љиљана Павић Милан Живковић Сузана Перовић и Рокери с Мораву
Тесна кожа 3 8. август 1988. Синиша Павић, Љиљана Павић Александар Ђорђевић Зорица Марковић
Тесна кожа 4 28. новембар 1991. Синиша Павић, Љиљана Павић Милан Живковић Снежана Бабић Снеки
Тесна кожа: Новогодишњи специјал 31. децембар 1992. Синиша Павић Александар Ђорђевић
Тесна кожа 5 2013. Милан Живковић Милан Живковић Јелена Розга
Тесна кожа 6 2014. Милан Живковић Милан Живковић Наташа Марковић

Незванични филмови и серије[уреди | уреди извор]

Пре Тесне коже 1981 је снимљен филм Лаф у срцу у коме се као епизодни лик појављује Срећко Шојић, један од главних ликова будуће Тесне коже. Стекао је велику популарност као директор једног предузећа, тако да је Гутовић наставио да га игра и у Тесној кожи.

После четвртог филма Тесне коже снимљен је новогодишњи специјал познат као Пантић и Којић трче почасни круг, емитован је за нову годину 31. децембара 1992. где је Никола Симић као и у свим осталим деловима поново играо Пантића, док је новог директора предузећа играо Јова Радовановић. Зашто се Милан Гутовић није појавио у овом филму је непознато широј јавности.

Индиректни наставак филмског серијала представља серија Бела лађа снимана и емитована од 2006. до 2012. Милан Гутовић је поново глумио Срећка Шојића док је улогу Димитрија Пантића, уместо Николе Симића преузео Петар Краљ. Из јавности непознатих разлога, породицу Пантић је играла нова глумачка екипа.

Продукција Тесне коже 5[уреди | уреди извор]

Милан Гутовић и Слободан Ћустић у филму Тесна кожа 5

Синиша Павић је снимање Тесне коже 5 најавио 2004. године.[4] У филму је требало да пева Сека Алексић,[5] али је дошло до судског спора око ауторских права између Синише Павића и Милана Живковића и филм није снимљен, па је Синиша Павић уз мање измене сценарија снимио телевизијску серију Бела лађа [6] са новом глумачком екипом. Године 2011. продукцијска кућа Гама ентертејнмент груп најављује снимање филмова Тесна кожа 5 и Тесна кожа 6, и поново долази до судског спора око ауторских права.[7] Продукција је променила назив филма у Бесна кожа.[8] После вишемесечног одлагања премијера петог дела је заказана за крај 2014. године, али је филм отказан.

Судски спор[уреди | уреди извор]

Први судски спор око овог серијала десио се 1991. године, када се Синиша Павић сукобио са продукцијом Гама ентертејнмент груп јер су по Павићевим речима снимали филм Тесна кожа 4 без његовог знања, а његов сценарио изменили. Синиша Павић је снимање Тесне коже 5 најавио 2004. године, али због новог судског спора филм није снимљен и уз мање измене сценарија, снимио је телевизијску серију Бела лађа. У октобру 2011. Павић је са РТС и Кошутњак филмом потписао уговор о новом филму и четири епизоде ТВ серије, а Гама ентертејнмент груп је изашла са најавом истог пројекта. Продуцент Александар Младеновић је окупио оригиналну глумачку поставу и почели су да снимају. Павић је затим изјавио да му не пада на памет да снима филм и поново долази до судског спора око филма и ауторских права. Продукција Гама користи радни назив филма Бесна кожа и наставља снимање.

Планирано је да се осим два филма снима и телевизијска серија од дванаест епизода. Међутим после четврте епизоде Прва српска телевизија је одустала од сарадње, те је због тога продукција Гама и са њима у судском спору.

Наставак серијала[уреди | уреди извор]

Милан Гутовић изјавио је у октобру 2020. године говорећи за Прву ТВ да су направљени преговори да писац Миленко Вучетић напише наставак приче о Шојићу (који је утемељио овај лик у драми "Барабе"[9] ), односно да пише "оно што је био нуклеус" за филмски серијал Тесна кожа као и ТВ серију Бела лађа.[9] Глумац је тада рекао да је снимање филма у припреми, а да остали детаљи попут назива и радње још увек нису познати.[10] Ипак, на крају је одлучено да се сними нова телевизијска серија са потпуно различитим ликовима (у односу на Тесну кожу) под називом Дон Гилић која је требало да садржи преко стотину епизода. Било је планирано и снимање филма. Милану Гутовићу је била поверена улога Пироћанца Гилића (лик је коришћен у тумачењу Шојића, те са њим има сличности). Гилићевог кума италијанског порекла је требало да игра Воја Брајовић, који је са Гутовићем глумио у серијалу Тесна кожа.[11] У августу 2021. главни глумац Милан Гутовић је преминуо, само две седмице након што су започеле припреме и заказано снимање серије за септембар. Даља судбина главног лика, односно глумца остаје неизвесна, пошто је лик Гилића написан тако да подсећа на Шојића.[12][13]

Гледаност и зарада[уреди | уреди извор]

Тесна кожа је најгледанији филмски серијал у историји југословенске кинематографије. Док се за најгледанији српски филм сматра Зона Замфирова који су уједно и остварили највећу зараду у домаћој кинематографији до сада.

Емитовање[уреди | уреди извор]

Због велике гледаности и популарности филмови су емитовани више пута на различитим телевизијама. За време премијерног емитовања Беле лађе на РТС, први пут се овај серијал емитовао као телевизијска серија на телевизији Пинк, у неколико подељених епизода, на шта је сценариста Синиша Павић изјавио да немају право на такво емитовање без његове дозволе.

Награде[уреди | уреди извор]

Милан Гутовић је у новембру 2014. године добио награду коју му је доделио најгледанији македонски естрадни ТВ магазин – Бекстејџ (Backstage), који се свакодневно емитује на првом каналу Македонске радио телевизије, за улогу Срећка Шојића из Тесне коже, који је најрепризиранији страни филм у земљи и највећи филмски фаворит македонске публике.[14]

Промена имена улога кроз серијал[уреди | уреди извор]

  • Оливера Викторовић је у првом делу тумачила ученицу у школи, а у четвртом делу продавачицу Тању.
  • Михајло Бата Паскаљевић се у другом делу појавио као купац Шојићеве куће, а у четвртом делу као пензионер са шахом у парку.
  • Милица Милша је у другом делу играла манекенку, а у трећем дактилографкињу у Шојићевом предузећу.
  • Власта Велисављевић је у другом делу тумачио Шојићевог адвоката Мићка, а у четвртом делу се појавио као господин Трпковић.

Локације[уреди | уреди извор]

Кућа из Тесне коже 1 у којој живе Пантићи налази се у улици Војводе Добрњца бр. 38 близу Ботаничке баште.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Име Бранка Пантића је у серији „Бела лађа” било Маринко.
  2. ^ Име Мире Пантић је у серији „Бела лађа” била Мирослава.
  3. ^ Име Александра Пантића је у серији „Бела лађа” било Благоје.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Тесна кожа - домаћи филм Архивирано на сајту Wayback Machine (18. август 2017), Приступљено 25. 4. 2013.
  2. ^ Како су српске комедије, посебно оне из осамдесетих, постале најгледаније у екс-Ју државама („Данас“19. март 2012), Приступљено 25. 4. 2013.
  3. ^ Јелена Розга Потврђено: Розга ће да залуди Шојића!, Приступљено 25. 4. 2013.
  4. ^ Тесна кожа Нова „кожа“ још тешња („Глас јавности“, 16. мај 2004), Приступљено 25. 4. 2013.
  5. ^ Снимање петог наставка култне домаће комедије „Тесна кожа 5%" почиње у октобру („Глас јавности“, 8. септембар 2004), Приступљено 25. 4. 2013.
  6. ^ Тужба против Павића („Правда“, 28. октобар 2011), Приступљено 25. 4. 2013.
  7. ^ Спор око припреме новог наставка филма „Тесна кожа“ („Блиц“, 29. октобар 2011), Приступљено 25. 4. 2013.
  8. ^ Пресуда без доказа („Правда“, 18. јануар 2012), Приступљено 25. 4. 2013.
  9. ^ а б „Lane: Države su nam karikature, a komedija je postala naš život”. 
  10. ^ „Milan Lane Gutović: "Korona je glupa, ali omasovljena" VIDEO”. 
  11. ^ „ЛАНЕ ГУТОВИЋ КАО ДОН ГИЛИЋ”. 
  12. ^ „Ovo je lik kog je Gutović trebalo da glumi u novoj seriji”. 
  13. ^ „Povratak na male ekrane posle BELE LAĐE i uloge Srećka Šojića”. 
  14. ^ „Lane Gutović proglašen za najpopularniji strani TV lik u Makedoniji, Maja Odžaklijevska nacionalni umetnik!”. pressonline.rs. Архивирано из оригинала 17. 11. 2014. г. Приступљено 17. 11. 2014. 
  15. ^ Умало „Пантићева седмица“: Извучено чак шест бројева из лото комбинације у „Тесној кожи“! („Свет“ 14. мај 2012), Приступљено 25. 4. 2013.
  16. ^ Срећко Шојић поново и у петом делу Тесне коже („Блиц“, 17. децембар 2011), Приступљено 25. 4. 2013.
  17. ^ „Željko Šašić kao Sneki”. blic.rs. Приступљено 17. 11. 2014. 
  18. ^ „Pogledajte zašto svi pričaju o nastupu Baneta Mojićevića”. novosti.rs. Приступљено 17. 11. 2014.