Тибор

С Википедије, слободне енциклопедије

Тибор

Пол мушки
Значење ратник, војник, у старословенском значи "свето место", такође може значити "од Тибра" од Тибуртиус
Употреба име је највише заступљено у Мађарској, Румунији, Чешкој Републици, Немачкој, Словачкој, Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији
Сродна имена Тиберио, Тибериус, Тиберије, Тибру, Тибери(ј)у, Тиби
Чланци на википедији Све странице које почињу са „Тибор”

Тибор је мушко мађарско, румунско, словенско име.

Облици и значење[уреди | уреди извор]

Настало је од деминутива латинског имена Тибуртиус ( лат. Tiburtius ). Постоји још двије верзије овог имена, једна, која је деминутив латинског имена Тибуртиус, а ,такорећи, аугментатив имена Тибор, а то је Тиборц ( Tiborc ) и Цтибор, Шчибор, словенска верзија овог имена која значи ратник, војник. У старословенским језицима значи "свето место". Латинско име Тибуртиус може значити "од Тибра"

Употреба и заступљеност[уреди | уреди извор]

Постоји и презиме са овим именом. Ово име у Румунији се појавило тек за време Хабзбуршке монархије која је владала Трансилванијом. Постоји једно село у округу Алба, у општини Крикау, у Румунији које носи ово име (мађарски назив села је Тибор, док оригинални гласи Тибру (Tibru)).

У Мађарској 1990-их и 2000-их било је једно од најзаступљенијих мушких мађарских имена од 47-52.

У Словенији је 2008. било 346 особа са овим именом.[1] У Чешкој Републици, 2006. године било је 2886 особа са овим именом, а било је 116. најзаступљеније име Чешке Републике у проценту заступљености од 1,5%.

Имендани[уреди | уреди извор]

Имендан овог имена је 14. април (Мађарска), 13. август (Чешка Република), 10. новембар (Словачка и Словенија), а негде 11. август.

Референце[уреди | уреди извор]