Тикваста пухара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тикваста пухара
Single lycoperdon perlatum.jpg
Статус угрожености:
Безбедан таксон
Систематика
царство: Fungi
раздео: Basidiomycota
класа: Homobasidiomycetes
ред: Lycoperdales
породица: Lycoperdaceae
род: Lycoperdon
Биномијална номенклатура
Lycoperdon perlatum
(Persoon)
Екологија таксона

Тикваста пухара је јестива гљива. Расте испод четинара и лишћара лети и у јесен.

Особине[уреди]

Тиквасте пухаре

Изглед[уреди]

Беле је боје и тиквастог облика, касније постане жута, па смеђа, а кад сазри на врху настане рупа у облику кратера кроз који излазе споре. Цела површина је прекривена ситним бодљама које се и на сам додир мрве.

Како је тивкаста пухара специфичног облика, замена с другим гљивама је тешко могућа, осим са врстом Lycoperdon saccatum која је такође јестива и доброг квалитета. Ова гљива је позната, међутим, нажалост слабо је познато да је јестива и укусна. Могућа је и замена са неким младим отровним аманитама, али само ако се не направи пресек - у том случају ће се код аманита видети листићи у развоју, а код пухаре је унутрашњост бела и сунђераста.

Употреба[уреди]

Гљива је јестива само док је млада, односно док је на пререзу и плодиште бело. Када је гљива већ зрела изнутра почиње попримати жуту и маслинасто зелену боју. Унутрашња грађа мора бити мека, чисто бела и свуда уједначена попут сунђера. Пре припреме за јело мора се ољуштити спољна љуска.

Опасност[уреди]

Удисање спора зреле гљиве у већој количини може изазвати знатне здравствене сметње!

Народни називи[уреди]

Тикваста пухара, прхавица, пуша, пупа

Напомена: Опис гљиве у овом чланку није потпун нити је довољан за коректну и сигурну идентификацију гљиве. Непажњом врло лако се јестиве гљиве могу помешати са отровним. Уколико се поједу отровне уместо јестивих гљива, може доћи до тешких оштећења појединих органа, а неретко и до смрти оног који их је појео. Стога вам никако не препоручујемо да, ако желите да скупљате гљиве, користите само опис из овог чланка како бисте их препознали, већ да се темељније и детаљније обавестите о изгледу исте као и начину за њено препознавање код неког стручњака за гљиве.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Тикваста пухара

Сродне врсте[уреди]