Тракстун Хер

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Тракстон Хер)
Тракстун Хер
Тракстун Хер
Лични подаци
Датум рођења(1878-10-12)12. октобар 1878.
Место рођењаФиладелфија,
Датум смрти1956.
Место смртиRadnor, Pennsylvania,
Спортске информације
Спортдесетобој, бацање кладива

Radnor, Pennsylvania

Освојене медаље
Бацање кладива
Олимпијске игре
Сребрна медаља — друго место 1900 Париз 46,26
Десетобој
Олимпијске игре
Бронзана медаља — треће место 1904 Сент Луис 5813

Томас Тракстун Хер (енгл. Thomas Truxtun Hare)[1] (Филаделфија, Пенсилванија, 12. октобар 1878. — Раднор, Пенсилванија, 2. фебруар 1956) био је свестрани амерички спортиста који бавио атлетиком, стрељаштвом, а играо је и амерички фудбал.

Освојио је сребрну медаљу у бацању кладива на Олимпијским играма 1900. одржаним у Паризу, Француска, а такође је учествовао у такмичењу у бацању кугле и диска, али без значајнијих резултата. Истакнути студент Универзитета Пенсилванија, за све четири године основних студија је био играч универзитетске репрезентације америчког фудбала где је проглашен за најбољега играча универзитетског америчког фудбала у XIX. веку. Бавио се и атлетиком и стрељаштвом.

Учествовао је и на Олимпијским играма 1904. у Сент Луису. Такмичио се десетобоју и освојио бронзану медаљу. Десетобој је први пут био у олимпијском програму, а састојао се од следећих дисциплина: трчање 100 јарди, 120 јарди препоне, 1 миљу, ходање 880 јарди, скокови увис, удаљ, скок мотком и бацања кугле, кладива и бацање терета од 56 фунти.

Постао је адвокат, специјализован за корпоративно право. Пензионисао се 1951. Писао је поезију и објавио осам књига песама за децу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ неки извори тврде да му је Тракстон средње име

Спољашње везе[уреди | уреди извор]