Транкило Капозо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Транкило Капозо
Tranquilo Capozzo

{{{опис_слике}}}

Личне информације
Пуно име Транкило Капозо
Надимак El Tano
Датум рођења 25. јануар 1918.
Место рођења  ?, САД (САД)
Датум смрти 14. мај 2003.
Место смрти Valle Hermoso, Провинција Кордоба, Аргентина (Аргентина)
Држављанство аргентинско
Спортске информације
Спорт Веслање
Дисциплина скиф и дубл скул
Клуб Canottieri Italiani (Италијански веслачи) Буенос Ајрес

Транкило Капозо (шп. Tranquilo Capozzo, САД, 25. јануар 1918Valle Hermoso, Провинција Кордоба, Аргентина, 14. мај 2003) био је аргентински веслачки репрезентативац. Био је двоструки учесник олимпијских игара. Веслао је у скифу и дубл скулу.

Капозо је рођен у Сједињеним Америчким Државама, а у Аргентину је дошао са 18 година. У почетку почео је као бициклиста, али убрзо се заљубио у веслање. Определио се за скиф. Први пут је учествовао у скифу на Летњим олимпијским играма 1948. у Лондону и испао у полуфиналу.

Четири године касније у Хелсинкију, сматрало се да је превише стар за такмичење у скифу, па му је понуђено да весла у дубл скулу у пару са десет година млађим Едвардом Герером. Капозо је у почетку био против сматрајући да је много млађи Герево недисциплинован, али је на крају попустио, а дубл скул је постигао велики успех освојивши златну медаљу.

Иако је имао 95 година када је умро 2003., Транкило Капозо и Едвардо Гереро су пуне 52 године, све до Олимпијских игара 2004. били последњи аргентински олимпијци који су освојили златну олимпијски медаљу. У Атини 2004. то су урадили фудбалери и кошаркаши Аргентине.

Спољашње везе[уреди]