Требевић

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 43° 49′ 24" СГШ, 18° 26′ 56" ИГД

Требевић
Поглед на Требевић из Сарајева
Поглед на Требевић из Сарајева
Надморска висина 1627 м Требевић
Државе Застава Босне и Херцеговине Босна и Херцеговина
Републике Застава Републике Српске Република Српска
Требевић на мапи БиХ

Требевић је планина у југоисточном делу Републике Српске. Налази се југоисточно од Сарајева, висок је 1627 метара и надовезује се на планину Јахорину.

Требевић, представља значајан туристички и рекреативни центар, који је у протеклом рату доста уништен. Са овим излетиштем град је повезан асфалтним путем и жичаром (која сада није у функцији) дужине 1700 m, чији је капацитет 1440 путника у једном сату, а путовање траје 12 минута.

Због идеалне конфигурације терена овде је изграђена комбинована стаза за боб и санкање, и ту су одржана такмичења у овим дисциплинама за време 14. Зимских олимпијских игара 1984. Стаза, која је била на линији разграничења у минулом рату, је у потпуности уништена и чека обнову.

Грб Источног Новог Сарајева са обрисима Требевића

На 1566 m, близу врха, 1975. изграђен је телекомуникациони торањ висине 60m и једини је телекомуникациони релеј који није уништен од стране НАТО авијације 1995. током бомбардовања релеја у Републици Српској. Важан је телекомуникациони чвор за Источно Сарајево и предајник за неколико РТВ станица.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]