Трос

Из Википедије, слободне енциклопедије

Трос (грч. Τρώς) (лат. Tros) је дардански краљ, син краља Ерихтонија и његове жене Астиохе.

Митологија[уреди]

Трос је био унук Дардана, оснивача дарданског краљевства, на чији је престо Трос ступио после смрти свог оца, краља Ерихтонија. Док је Трос владао Дарданијом то је било целовито краљевство, а његовом смрћу Дарданија се поделила на два дела. У смањеној Дарданији краљ је постао Тросов старији син Асарак, а у отцепљеној Троади, млађи Ил, који је ту основао нови град - „Илион“ или Троју.

Осим синова Асарака и Ила, Трос је, са својом женом Калиројом имао и сина Ганимеда, али он није постао нигде владар, јер га је највиши бог Зевс узео код себе на Олимп за виноточиоца богова. У замену за сина Ганимеда, Зевс је Тросу дао најлепше коње на свету.

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Ганимед (митологија)

Тросови потомци, са стране његовог сина Асарака били су краљеви Капије и Анхиз, владари Дарданије, а са стране сина Ила, Пријам и Леомедонт, владари у Троади. Владавина Тросових потомака се завршила са падом Троје. Хектор, Пријамов син је погинуо у одбрани Троје. Анхизов син Енеја иселио се после пада Троје у Италију и тамо основао град Лавиниј, од којег је касније настао град Рим.

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Тројански рат

Мада се краљ Трос није истакао ничим особитим у свом животу, али његово име живи у имену Троје, и Хомеровим еповима.

Литература[уреди]

  • Војтех Замаровски, Јунаци античких митова, Лексикон грчке и римске митологије, Загреб 1985, стр. 331.