Тукан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте Тукан (вишезначна одредница).
Тукан
Систематика
царство: Animalia
тип: Chordata
класа: Aves
ред: Piciformes
породица: Ramphastidae
род: Ramphastid
{{{subdivision_ranks}}}

Andigena
Aulacorhynchus
Pteroglossus
Ramphastos
Selenidera

Екологија таксона

Тукани (лат. Ramphastidae) су птице која припада реду детлића (Piciformes). Њихово име потиче од речи из тупи тукана. Породица Ramphastidae је најсличнија брадоњићима. Тукани живе у тропским пределима Јужне Америке, то јест у прашумама Бразила, Централне Америке и на карипским острвима.

Изглед и карактеристике[уреди]

Тукани су обично високи од 18 cm до 60 cm и тешки од 200 g до 500 g. Они живе у малим јатима и станују у гнезду. Тукани углавном једу воће и имају велик јарко обојен кљун који је већи од његове главе, а код неких тукана кљун је већи од једне трећине њиховог тела. Њихова боја кљуна зависи од старости тукана. Боја кљуна зависи од старости птице. Имају и веома мала крила . Научници су после истраживања открили одакле потичу тукани . Највећа јата тукана се налазе на планинама Анда и бразилске реке Амазон. Њихов велик кљун служи да би дошли до хране. Имају два ножна прста напред а два назад. Имају такође кратке жућкасте ноге и веома разнобојно перје. Они су веома слични детлићима, јер могу да живе у рупама дрвећа и да ударају кљуном по њему. У свету постоји 37 врста тукана а најпознатије врсте су токо тукан (лат. Ramphastots toco), хрптенастокљуни тукан (лат. Ramphastos sulfuratusкувијеров тукан (лат. Ramphastos cuvieri).

Токо тукани су јарке црно-беле боје са жутонаранџастим кљуном. Они су нанеобичнија врста тукана јер су веома слаби и они су једина врста тукана чији је кљун дугачак једну трећину његовог тела. Тукани се препознавају по живахној боји кљуна и такође тако ступају у везу. По томе се разликују од многих тропских птица. Воли да испушта веома непријатне звуке, то јест врло непријатан крик и миљеник је међу птицама. Мало је познато о њиховом пореклу и начину развитка.

Развој тукана[уреди]

Женка тукана, после парења са мужјаком може излећи 15-30 јаја. Јаја тукана се излегу 16 дана после легања. Она су бела и веома чврста тако да жаштите младунче.

Извори и референце[уреди]