Универзитет у Тибингену

Из Википедије, слободне енциклопедије
Еберхард Карлс универзитет Тибинген

Нова аула
Нова аула

Мото Attempto!
Датум оснивања 1477
Тип државни
Седиште Немачка Тибинген, Немачка
Ректор Бернд Енглер
Број факултета 7
Студената 25.500
Запослених око 10.000
Наставног особља око 4.400
Буџет 479 мил. евра
Мрежно место www.uni-tuebingen.de

Универзитет у Тибингену (нем. Eberhard Karld Universität Tübingen), званично „Еберхард Карлс универзитет Тибинген“, основан је 1477. године и убраја се у најстарије универзитете у Немачкој. Основао га је Еберхард Брадати, гроф, а касније и војвода регије Виртемберг. У свом називу носи и прво име виртембершког војводе Карла Ојгена (нем. Karl Eugen). У зимском семестру 2010/2011, било је уписано око 25.500 студената.

Почев од летњег семестра 2007, уведена је школарина у износу од 500 евра по семестру. Исте године усвојен је и петогодишњи план реформи, са циљем да се трајно ојача позиција Тибингена међу првих десет најистакнутијих истраживачких универзитета у Немачкој.

У новине спадају и ткз. каријерне услуге (енгл. career service), путем којих студенти бесплатно стичу додатне квалификације, често из области које не чине њихов студијски програм. Понуду чине језички курсеви, софтверска обука, те бројни семинари из области попут односа са јавношћу или маркетинга. На универзитету је досад радило десет носилаца Нобелове награде.

Спољашње везе[уреди]