У ситне сате

С Википедије, слободне енциклопедије
У ситне сате
Филмски постер
Изворни насловAfter Hours
Жанрцрна комедија
РежијаМартин Скорсезе
СценариоЏозеф Минион
ПродуцентЕјми Робинсон
Грифин Дан
Роберт Ф. Колсбери
ПричаЏо Френк (делови приче непотписан)
Главне улогеРозана Аркет
Верна Блум
Томи Чонг
Грифин Дан
Линда Фиорентино
Тери Гар
Џон Херд
Чич Марин
Кетрин О’Хара
МузикаХауард Шор
Директор
фотографије
Михаел Балхаус
МонтажаТелма Скунмејкер
Година1985.
Трајање97 минута
ЗемљаСАД
Сједињене Америчке Државе
Језикенглески
IMDb веза

У ситне сате (енгл. After Hours) преведена и као Идиотска ноћ, сатирична је црна комедија Мартина Скорсезеа снимљена 1985. године. Описује њујоршког програмера Пола Хекета (Грифин Дан), који проживљава низ авантура покушавајући се вратити кући из Сохоа на Менхетну. Био је то први Скорсезеов филм након десет година у којем није наступио Роберт де Ниро.

Када прекине своју свакодневну рутину како би упознао чудну жену, Пол Хакет, канцеларијски радник, доживљава чудну ноћ у којој се налази у фарсичним околностима.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

После досадног дана на послу, Пол Хекет, научник за компјутерске податке, упознаје Марси Френклин у локалном кафићу у Њујорку. Марси му каже да живи са вајарком по имену Кики Бриџис, који прави и продаје гипсане тегове за папир који подсећају на пециво са крем сиром, и даје му свој број телефона. Касније те ноћи, након што је позвао број под изговором да купи утег за папир, Пол вози такси до стана. На путу, његова новчаница од 20 долара излети кроз прозор таксија, остављајући му само мали износ. У стану, Пол упознаје Кикија, који ради на скулптури згрченог и вриштавог човека, и током посете наиђе на неколико трагова који указују да је Марси унакажена опекотинама. Као резултат овог наговештаја и Марсиног чудног понашања, Пол изненада искраде из стана.

Пол покушава да оде кући метроом, али у поноћ цена карте расте. Одлази у бар, где се конобарица Џули одмах заљубљује у њега. У бару Пол сазнаје да је у суседству било низа провала. Бармен Том Шор нуди Полу новац за жетон у метроу, али не може да отвори касу. Размењују кључеве како би Пол могао да оде до Томове куће да узме кључ од касе. У Томовој кући, мештани виде странца и замењују Пола за провалника. Једва им је избегао, Пол примећује два права пљачкаша, Нила и Пепеа, како у свој ауто утоварују исту мушку скулптуру на којој је Кики радио. Пол виче на њих, они се уплаше и одлазе, испуштајући притом скулптуру.

Када Пол врати скулптуру у Кики и Марсин стан, Кики (коју је посетио човек по имену Хорст) захтева да се извини Марси. Међутим, када покуша да то уради, открива да је Марси извршила самоубиство, а Кики и Хорст су већ отишли ​​у место звано Клуб Берлин. Пол зове полицију и пријављује Марсину смрт, а онда се сећа да је требало да врати кључеве Тому.

Пол покушава да се врати у Томов бар, али открива знак који указује да ће се Том вратити за пола сата. Пол поново среће конобарицу Џули на улици и она га позива у свој стан да сачека Тома, где је Пол узнемирен њеним чудним понашањем. Потом се враћа у Томов бар, али у том тренутку Том добија позив који га обавештава да је његова девојка – која се, како се испоставило, звала Марси – извршила самоубиство. Пол одлучује да се врати у Џулин стан, где она почиње да црта његов портрет док разговарају. На крају, Пол одбацује Џулино набацивање и одлази. Тражећи Кики и Хорста да их обавесте о Марсином самоубиству, он улази у Клуб Берлин, где група панкера покушава да му обрије главу у ирокез фризуру. Након што је једва побегао, Пол упознаје Гејл, возача камиона сладоледа, која у почетку флертује с њим, а затим му нуди да га одвезе кући у камиону, али на крају види оглас, зове локално становништво и они га немилосрдно прогоне.

Пол упознаје човека од кога тражи помоћ, а човек претпоставља да Пол тражи геј састанак. Након што му је признао, Пол случајно поново проналази Тома, али гомила (уз помоћ Џули, Гејл и Гејлиног Мистер Софти камиона) јури Пола. Пол открива да је, као освета за његово одбијање, Џули користила његов лик на постеру на потерници, називајући га провалником. На крају тражи уточиште у Берлинском клубу. Пол користи свој последњи новчић да пусти песму Is That All There Is? од Пеги Ли и замоли жену по имену Џун да плеше. Пол објашњава да га прате, а Џун, такође вајар који живи у подруму клуба, нуди му помоћ. Она га штити тако што га полива гипсом како би га маскирала у скулптуру док гомила тражи Пола у клубу. Међутим, она га не ослобађа од глумачке екипе чак ни након што маса оде, и на крају се стврдне, заробивши Пола у пози која подсећа на Кикину скулптуру. Разбојници Нил и Пепе затим проваљују у њен студио и краду је, стављајући скулптуру у задњи део свог комбија. Пол испада из свог комбија испред капије своје пословне зграде у излазак сунца. Брише се са себе и одлази до свог стола док други запослени прилазе осталим столовима, на чему се филм завршава.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]