ФК Препород Нови Жедник

С Википедије, слободне енциклопедије
ФК Препород
Пуно имеФудбалски клуб „Препород“
Основан1939.
ПредседникДејан Вучковић
ТренерНенад Ђуровић
ЛигаВФЛ Север
2022/23.4.[1]
Домаћа опрема
Гостујућа опрема

Фудбалски клуб Препород је фудбалски клуб из Новог Жедника. Клуб је основан 1936, али званично са радом почиње 1939. године. Тренутно се такмичи у Окружној лиги Суботице, петом рангу такмичења.

О клубу[уреди | уреди извор]

Клуб у историји није имао посебно запажених резултата, али је ипак изнедрио првокласне фудбалере. Први истакнути фудбалер из овог клуба је Живко Слијепчевић [2], Други истакнути фудбалер из овог клуба је Ацо Носковић [3].

Шеснаестог марта 2011. године, Препород је на свом терену дочекао суботичког прволигаша Спартак, и на изненађење свих, завршио овај сусрет победом од 2-1. Иако је у питању била пријатељска утакмица, коју су Суботичани играли у комбинованом саставу, ова победа ипак заузима значајно место у историји овог клуба, јер је у питању ипак екипа која игра у Јелен супер лиги Србије. Стрелци у овом мечу су били Илија Јарић у 25. минуту, а коначан резултат поставио је Дејан Милетић у 67. минуту. Једини погодак за Спартак, и уједно први гол на мечу, постигао је Дарко Караџић у 10. минуту[4], значајну улогу у очувању резултата имао је и голман домаћег тима, Угљеша Ковач, који је својим пожртвованим интервенцијама успевао да заустави чак и Носковића, који је у више наврата успевао да матира голмане Црвене звезде и Партизана, али не и голмана Препорода.[5]

Састав у сезони 2012/13[уреди | уреди извор]

Бр. Позиција Играч
Србија Г Далибор Пап
Србија Г Милан Јокић
Србија О Ђуро Грабеж
Србија О Ненад Грбић
Србија О Душан Маљковић
Србија О Небојша Терзија
Србија О Никола Лакета
Србија О Немања Ћирић
Србија О Мирослав Карајчић
Србија С Милош Ковач
Бр. Позиција Играч
Србија С Петар Грбић
Србија С Дарко Дамјановић (1. капитен)
Србија С Александар Медић
Србија С Михајло Ждрња
Србија С Никола Гојковић
Србија Н Илија Јарић (2. капитен)
Србија Н Горан Билић
Србија Н Угљеша Ковач
Србија Н Стево Копања
  • Тренер : Ненад Ђуровић

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://www.srbijasport.net/league/6204-vojvodjanska-liga-sever/games
  2. ^ Рођен 19. августа 1957. године у селу Герзову у БиХ. Живко је каријеру започео у Препороду, из ког је отишао у Спартак, након дужег боравка у Спартаку, он одлази у Француску и тамо у периоду од 11 година мења 3 клуба. И данас живи тамо и ради као тренер.
  3. ^ овај момак је такође своју каријеру започео управо у Препороду (У свом родном месту), у коме је играо само у млађим категоријама, након чега игра за разне српске нижелигаше све до 2007. када је потписао уговор са Спартаком за који је играо све до 2014. године када потписује за грчки ФК Ерготелис.
  4. ^ Извештај са утакмице на сајту Б92, Приступљено 27. 4. 2013.
  5. ^ Ковач “скида” узалудан покушај Носковића Архивирано на сајту Wayback Machine (7. октобар 2015), Приступљено 27. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]