Факултет уметности Универзитета у Приштини

Из Википедије, слободне енциклопедије
Факултет уметности Универзитета у Приштини
Лого Fakultet umetnosti Zvecan.jpeg
Универзитет Универзитет у Приштини (Косовској Митовици)
Факултет Факултет уметности
Седиште Звечан (Застава Србије Србија)
Година оснивања 1973.
Тип Државни
Декан мр Зоран Φуруновић, ред. проф.
Адреса Краља Петра I, бр. 117, 38227 Звечан, Србија
Интернет адреса http://art.pr.ac.rs

Факултет уметности Универзитета у Приштини је државна високошколска образовна, уметничка и научна институција која реализује наставу, уметничке пројекте и научна истраживања из области музичке, ликовне и драмске уметности и друштвено-хуманистичких наука. Један је од десет факултета који раде у саставу Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

Историјат[уреди]

Факултет уметности је основан 1973. године у Приштини под именом Академија ликовних уметности, као први уметнички факултет у Србији ван Београда. Школске 1975/1976. године на Академији ликовних уметности основан је Одсек музичке уметности, па је Академија променила назив у Академија уметности. Од школске 1989/1990. постоји и Одсек драмске уметности. Године 1986. ова установа је добила назив Факултет уметности. Због ратних дешавања 1999. године, Факултет је премештен најпре у Варварин, а потом, 2001. године, у Звечан, где и данас ради.

Факултет уметности данас[уреди]

Локација[уреди]

Од 2001. године седиште Факултета уметности је у Звечану, граду у српском делу Аутономне Покрајине Косово и Метохија. Почев од 2007. године део наставе се одвија у новоизграђеним просторијама у оближњој Косовској Митровици. Студентски дом у Звечану налази се у непосредној близини Факултета. Студенти Универзитета у Приштини добијају смештај и у неком од студентских домова у комплексу изграђеном у Косовској Митровици. Комбинација интимне атмосфере малог града, која преовладава у Звечану, и урбаног живота Косовске Митровице, пружа мноштво подстицаја за уметнички, интелектуални и емотивни развој студената.

У Звечану и Митровици се сваке године одржавају значајне уметничке манифестације, попут међународног џез фестивала North City Jazz and Blues Festival и међународне ликовне колоније Соколица. Културни живот употпуњују честе изложбе ликовних уметника и представе Народног позоришта измештеног из Приштине. Међу музичарима који су држали концерте и семинаре су и виолинисти Peter Sheppard Skaerved, Татјана Олујић, Владимир Кох и Гордан Трајковић, виолисткиња Марина Денић, флаутисткиње Сања Стијачић и Yuki Saito, кларинетисти Stephan Vermeersch, Милан Милошевић, Огњен Поповић, Андрија Благојевић, Михаило Саморан, саксофониста Виталиј Ватуља, пијанисти Hugo Leclair, Дарја Глухова, Марија Немцова, Александра Трајковић, Марија Глуваков, Александра Ћировић-Marschalik, Бисера Вељковић и Јелена Радоичић, композитор Nigel Clarke, диригенти Toshio Janagisava, Бојан Суђић, Јасмина Новокмет и Милан Недељковић, Балкански камерни оркестар, Хор РТС-а, Народни оркестар РТС-а.

Види још[уреди]

Студијски програми[уреди]

Уметничке студије реализоване на овом факултету - основне и магистарске из области музичке и ликовне уметности и основне из области драмске уметности - сврставане су међу најугледније у земљи. Године 2010. Факултет је акредитован за извођење наставе по реформисаном (болоњском) систему.

Једна од најважнијих карактеристика студија на Факултету уметности Универзитета у Приштини су студијски програми конципирани тако да омогуће стицање широког дијапазона знања из уметничких области. Беспрекорна техника, изградња стилске културе, упознавање са литературом из различитих епоха, развој свестраног, креативног, осмишљеног и систематичног приступа делу, овладавање менталним способностима и вештинама неопходним за успешно вођење каријере - све то резултује формирањем зрелих уметничких личности спремних да заузму лидерске позиције у свом окружењу. Богат библиотечки фонд, целодневни приступ Интернету, велика позоришна/концертна сала и галерија у објектима Факултета и активности бројних домаћих и међународних уметничких организација чине студенате свесним могућности које им стоје на располагању у току и по завршетку студија.

Одсеци са смеровима[уреди]

Одсек ликовне уметности[уреди]

Одсек музичке уметности[уреди]

Одсек драмске уметности[уреди]

Међународна сарадња[уреди]

Факултет уметности је познат по развијеној сарадњи са многим институцијама у земљи и иностранству. Међу професорима Факултета су и председници српских огранака међународних удружења International Clarinet Association, Donne in musica, Jeunesses Musicales, као и бивши председник Удружења музичких уметника Србије. Професори овог факултета такође активно учествују у раду професионалних удружења попут Удружења композитора Србије, Удружења оркестарских уметника Србије, Удружења музичких и балетских педагога Србије, Удружења ликовних уметника Србије, Удружења ликовних уметника Црне Горе, Удружења самосталних уметника фотографије Србије, Удружења за емпиријска истраживања у уметности.

Наставници и сарадници Факултета уметности[уреди]

Од самог оснивања на Факултету уметности су предавали неки од најугледнијих српских и југословенских уметника. Многи од њих постигли су значајне успехе и у иностранству. У школској 2008/2009. години на Факултету предају добитници награда на међународним музичким такмичењима у Москви, Минску, Минхену, Женеви, Прагу, Београду, Риму, Стрези, Марсали, на позоришним и филмским фестивалима у Србији, Румунији, Словачкој, Мађарској, на изложбама и ликовним салонима, добитници признања Удружења ликовних уметника Србије, Културно-просветне заједнице Србије, Удружења музичких и балетских педагога Србије, ЕПТА-е, Универзитета у Приштини...

Одсек ликовне уметности[уреди]

Галерија Факултета уметности у Звечану
 • мр Зоран Јовановић, редовни професор (Графика)
 • мр Фатимир Зајми, редовни професор (Рекламна графика)
 • мр Зоран Фуруновић, редовни професор (Сликање)
 • мр Петар Ђуза, редовни професор (Сликање)
 • мр Томислав Трифић, редовни професор (Графика)
 • Веселин Рајовић, редовни професор (Вечерњи акт)
 • мр Пеко Никчевић, редовни професор (Скулптура у камену)
 • Видан Папић, редовни професор (Опрема књиге)
 • мр Жарко Вучковић, редовни професор (Технологија сликарства)
 • мр Ервин Ћатовић, редовни професор (Цртање)
 • мр Светлана Бабић, редовни професор (Пластична анатомија)
 • Зоран Илић, ванредни професор (Писмо са типографијом)
 • Момир Кнежевић, ванредни професор (Технологија сликарства)
 • мр Горан Ракић, ванредни професор (Сликање по смеровима)
 • мр Небојша Јоцић, ванредни професор (Зидно сликарство)
 • мр Љиљана Ерчевић, ванредни професор (Методика ликовног образовања)
 • др Срђан Марковић, ванредни професор (Историја уметности)
 • Драгиша Обрадовић, ванредни професор (Скулптура - моделовање)
 • мр Зорица Фуруновић, доцент (Цртање)
 • мр Љубиша Јовановић, доцент (Елементи ликовног изражавања)
 • мр Небојша Милошевић, доцент (Цртање)
 • Иван Хаџи-Здравковић, доцент (Фотографија)
 • мр Естер Милентијевић, доцент (Рекламна графика; Опрема књиге)
 • мр Вукашин Миловић, доцент (Скулптура у металу)
 • мр Борислав Вулевић, доцент (Скулптура у дрвету)
 • мр Миленко Баловић, сарадник у настави (Вајарство)
 • мр Мирсад Ђурђевић, сарадник у настави (Сликарство)

Одсек музичке уметности[уреди]

Хор Факултета уметности

Одсек драмске уметности[уреди]

Глумци
 • Божидар Димитријевић, редовни професор (Глума)
 • Милан Плећаш, редовни професор (Глума)
 • Јовица Павић, ванредни професор (Глума)
 • мр Андријана Виденовић, ванредни професор (Дикција)
 • мр Вера Обрадовић, доцент (Сценске игре)
 • Миодраг Крчмарик, доцент (Сценски покрет)
 • Дејан Цицмиловић, доцент (Глума)
 • Александар Ђинђић, сарадник у настави (Глума)
 • мр Бранко Поповић (Историја драме и позоришта; Историја филма)

Студенти[уреди]

На Факултету уметности студирају млади уметници из свих крајева Србије, а одређени проценат чине студенти из земаља региона. Настава се одржава на српском језику.

Уписна политика[уреди]

У интересу квалитета наставе, прилику да започне студије на Факултету уметности сваке године добија мали број талентованих кандидата. Последица овакве уписне политике су мале класе, које омогућавају интензиван рад на развоју професионализма и креативности сваког студента, истовремено остављајући професорима довољно времена за развој сопствене уметничке или научне каријере.

Предавања[уреди]

На предавањима и вежбама из предмета предвиђених студијским програмом студенти стичу знања и вештине неопходне за успешно бављење изабраном професијом. Будући извођачи се, између осталог, упознају са принципима постављања и реализације циљева, успешног полагања аудиције, медијске промоције. Нарочита пажња се посвећује студентима који су се определили за педагошки позив. Стицањем темељног образовања како из уже-стручних области тако и из психологије, педагогије, методике и других друштвено-хуманистичких предмета, они се на најбољи начин припремају да пруже значајан допринос развоју квалитетног образовног система у Србији и околним државама. Факултет, такође, припрема студенте за менаџерски рад у институцијама културе. Настава је усклађена са европским и светским стандардима.

Студенти Факултета

Да би се осигурало редовно похађање наставе, које је неопходан предуслов за оверу семестра и полагање испита, на Факултету се, почев од школске 2002/2003. године, спроводи ригорозна контрола долазака професора и студената на предавања: по доласку на Факултет, професори преузимају унапред припремљен образац - Евиденциони лист о току наставног процеса - у који уписују наставну јединицу, датум и време одржавања предавања или вежби и остале неопходне податке, укључујући и имена присутних студената; студенти својим потписом потврђују присуство на часу, а попуњене листе се затим враћају надлежној служби. На крају сваког семестра професори и студенти се попуњавањем анонимних анкета изјашњавају о квалитету наставног процеса и условима рада и дају сугестије за њихово унапређење. Студенти редовно оцењују високим оценама квалитет рада својих професора, као и студентске службе и осталог ненаставног особља. По потреби, они своје мишљење исказују и у директном разговору са руководством Факултета или преко својих изабраних представника: студента-продекана, председника студентског парламента и председника студентског савеза.

Активности у току студија[уреди]

Поред редовних активности на предавањима, студенти имају прилике да често наступају, излажу своје радове у просторијама Факултета и ван њих и провере стечено знање на такмичењима. Добитници су награда на ликовним конкурсима, домаћим и међународним музичким такмичењима, позоришним фестивалима. Додатно, подстичу се да се што раније укључе у рад професионалних организација и манифестација. У току школовања на овом факултету они учествују у раду: Међународне кларинетистичке асоцијације, Музичке омладине Србије, Европског омладинског џез оркестра, Филхармоније младих, МајданАрт-а, Ликовне колоније у Грачаници, Летње духовне академије у Студеници...

Професионални ангажмани[уреди]

По завршетку студија на Факултету уметности, бивши студенти овог факултета налазе ангажмане у музичким и општеобразовним школама, на универзитетима (Београд, (Ниш, Крагујевац, Митровица), у галеријама, позориштима, на филму, радију и телевизији, у оркестрима попут Нишког симфонијског оркестра, Камерног оркестра Amoroso, Биг бенда РТС-а, Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије и других. Део студената наставља усавршавање и изградњу каријере у иностранству.

Види још[уреди]

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]