Федерација спортова на леду Шпаније

С Википедије, слободне енциклопедије
Шпанија ФСЛ Шпаније Шпанија
Грб савеза
Спортхокеј на леду, карлинг, уметничко клизање, брзо клизање, скелетон, боб, санкање
Изворно имеFederación Española de Deportes de Hielo
Основан1923.
СедиштеC/ Tuset 28, 2° 1a, 08006 Barcelona
Члан ИИХФ од10. март 1923.
ПредседникМарија Тереза Самаран
Репрезентација М30. место (2013)
Репрезентација Ж29. место (2013)
www.fedhielo.com

Федерација спортова на леду Шпаније, ФЕДХ (шп. Federación Española de Deportes de Hielo (FEDH)) кровна је спортска организација задужена за промоцију и организацију такмичења у спортовима на леду на територији Краљевине Шпаније. Под ингеренцијом савеза су хокеј на леду, карлинг, уметничко клизање, брзо клизање, скелетон, боб и санкање.

Седиште Савеза налази се у граду Барселони.

Хокеј на леду у Шпанији[уреди | уреди извор]

Шпанија је била једна од првих европских земаља у којима је почео да се игра хокеј на леду. Почетком прошлог века амерички и канадски хокејашки радници су одржавали бројне демонстрационе програме у Мадриду на којима су презентовали правила и начин игре. У то доба је у престоници Шпаније отворена и ледена дворана са вештачким ледом (тек друга у Европи). Почетком 1920-их година у земљи су постојала 4 клуба на чију иницијативу је почетком 1923. основана и национална федерација.

Федерација хокеја на леду Шпаније основана је као подсавез националне Федерације спортова на леду, а пуноправним чланом Међународне хокејашке федерације постаје 10. марта 1923. године.

Током 1970-их година бројни фудбалски клубови су почели да оснивају и хокејашке секције, како у хокеју на леду тако и у хокеју на ролерима. Национална првенства играју се од 1972. године. Највиши ранг такмичења је национална суперлига коју чине од 4 до 6 клубова (у зависности од сезоне).

Земљу на међународној сцени представљају мушка и женска сениорска репрезентација, те мушке јуниорске селекције до 18 и до 20 година. Мушка репрезентација дебитовала је на међународној сцени у утакмици против селекције Белгије играној у Бањер де Лишону у Француској 21. децембра 1923. године. Шпанија је помало изненађујуће добила утакмицу са 6:4. Већ наредне године репрезентација је учествовала и на европском првенству у Милану. Шпанци су на тај турнир отпутовали са само 7 играча и већ у првом сусрету против Швајцарске повредила су се два играча. Да утакмица не би била прекинута и да би оба тима била у егалу, Швајцарци су добровољно наставили утакмицу са 5 играча (и победили са 12:0). На светским првенствима такмиче се од 1977. године.[1]

Женска сениорска репрезентација дебитовала је на међународној сцени у пријатељској утакмици са селекцијом Баварске играној у Паризу 31. маја 2009. Шпанкиње су изгубиле са 1:10 што је до сада и највећи пораз у историји овог тима.

Хокеј на леду у бројкама[уреди | уреди извор]

Према подацима ИИХФ за 2013. на подручју Шпаније регистрована су укупно 854 играча који су се активно бавили хокејом на леду у 14 регистрованих клубова. Од тог броја њих 324 су се такмичили у сениорској (236 мушкарца и 88 жена), а 530 у јуниорској конкуренцији. Лиценцу националног судијског савеза поседовао је укупно 31 арбитар.

Спортску инфраструктуру чини 18 ледених дворана стандардних димензија и неколико отворених клизалишта у планинским пределима.

Ингеренције ФЕДХ-а[уреди | уреди извор]

Федерација спортова на леду Шпаније чланица је Шпанског олимпијског комитета (ЦОЕ), Међународне хокејашке федерације (ИИХФ), Светске клизачке федерације (ИСУ), Међународне карлинг федерације (ВЦФ), Међународне санкашке федерације (ФИЛ) и Светске боб федерације (ФИБТ).

Под ингеренцијом савеза су хокеј на леду, карлинг, уметничко клизање, брзо клизање, скелетон, боб и санкање.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Хоккей. Большая энциклопедия. Испания в словарях: Хоккей. Архивирано на сајту Wayback Machine (29. август 2014) Терра-Спорт, Олимпия Пресс, 2006. Приступљено 8. децембра 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]