Фенг шуи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кристали фенг шуи

Фенг шуи (кинески 風水, енглески Feng Shui) је древна кинеска наука која прописује начин живљења у сталној хармонији и равнотежи са личним окружењем како би се осигурала велика срећа. То је техника уређења животног простора, метод осмишљавања окружења, правилним распоређивањем простора и намештаја. То је систем техника и знања, који се могу проучити и потом применити на лични простор и окружење.

Данас се Фенг шуи углавном употребљава код решавања ентеријера и решењу башта и паркова.

Темељи учења Фенг шуи[уреди]

Круг пет елемената
  1. Цело учење се ослања на ток енергије „чхи“ која је свугде присутна храни простор около нас и њен извор је непрестана динамика и промена енергије Јин и Јанг. Мноштво и квалитет енергије „чхи“ има непосредан однос на наше здравље и динамику.
  2. Животни пентаграм- унуверзални систем који оддаје животни елеманат човека утиче на хармонију између људи узајамно, хармонију простора и помоћник ј приликом лешења традиционалним кинеским начинима помоћу кинеске медицине.
  3. Схема Ра-Куа – даљи универзални систем чијом помоћу се могу идентификовати дубљи услови проблема у животу људи- његових просторија, радног стола и сл. И дати сазнања о правим условима његових проблема или болести.
  4. Фактор времаена – све у свету се одвија у времену у временским циклусима и сваки од њих има специфичну енергију. Значајан део је кинеска космологија и астрологија која произилази из дуготрајног посматрања природе и небеских догађања.

Фенг Шуи у архитектури[уреди]

Фен Шуи у архитектури описује однос између човека и природе и говори о позитевном или негативном месту за становање. Учи да установи енергетски центар стана. Бави се храном, облачењем, мишљењем, речју и међуљудским односима. Фенг шун произилази из мишљења да се све око нас заснива на енергији. Ова енергија има на разним местима различите називе у старој Индији се назива „прана“ у Јапану „ки“ у Кини „чхи“ и то је у ствари наука о хармонији живота и становања и њено искориштавање у корист човека.

Положај парцеле[уреди]

Свака средина има своју посебну карактеристику. За установљавање погодности потребно је установити карактеристичну енергију која се према фенг шуија да изразити са 5 фаза промана , које имају знаке дрва, ватре, земље, метала и воде. Ове су у узајамним односима. Према основама фенг шуна идеално земљиште је оно које је са задње страна и са бокова заштићено- нпр. узвишицом или групом дрвећа . Правац у напред треба да буде отворен са лепом погледом. Оптимални положај у односу на стране света је заштићено земљиште од стране севера са погледом на југ.

Код одабира земљишта фенг шуи узима у обзир даље факторе као облик земљишта (добре су правоугаоне форме), његову историју (негативна енергија) положај путева у уколини (фреквентни путеви делују као скупљачи енергије, тече ли нека енергија као река тада она скида енергију са њих као и околних области), узвишења и брда у околини земљишта, став земљишта (њено онечишћења), суседи и њихова земљишта, привредни објекти, високи објекти (јарболи), чистионице и други суседни објкети у околини.

Облик зграде[уреди]

Слично као што је према фенг шуну важан облик парцеле тако је важан и облик саме зграде на њој стојећи. Погодни односи страна су 1:2, 3:4. Непогодни су објекти са оштрим странама у облику слова L или U или ако стоји у средини парцеле. Површине се тиме поделе на мале делове.

Размештај енергије зависан је по овом учењу од оријентација на стране света. Просторије у којим је потребан већи прилив енергије ујутро нпр. спаваћа соба треба да се оријентишу на исток. Тамо где је потребна енергија увече нпр. дневна соба и соба за рад треба да се пријентишу на запад. Улазна капија у зграду или у башту на би требала да буде у једној правој линији са улазним вратима у зграду.

Ентеријер[уреди]

Према овом учењу не би требало да ентеријер буде претрпан намештајем углевном у геометријском средишту просторије (енергетском центру) и ту би требало да буде слободног простора. Неповољно је ако је над простором где често обивавају људи (угланвом седећи намештај или кревет) постоји окачен било какав предмет.

Слагање паркета или плоча у уским просроријама треба да се слаже попречно јер то успорава ток енергије. Учење се односи и на активизазију повољних енергија погодним правцима спавања и тражењем најбољег места за рад у кући.

Спаваћа соба[уреди]

Спаваћа соба према фенг шуију је најважније место у кући. Треба да буде најдаље од места улаза у зграду или дневне зоне. У чеоној страни кревета не би требале да буду никакве инсталације и то би требала да буде затворени зид из којег се добро виде врата односно цела просторија. Огледала у спаваћим собама бивају често проблемом са спавањем. Намаштај не сме да стоји превише близу кревата и требало би да буде светле боје.

Кујна[уреди]

Је поред спаваће собе друга по важности у стану. Шпорет и вода не би требали да буду једно поред другог и може да се ставе иумеђу не дрва. Пакође и фрижидер и пераћа машина би требали да се одвоје од шпорета. Пут од кухиње до места где се једе не траба да буде сувише дугачак.

Дневна соба[уреди]

Ова просторија зепрезентира питомост и отвореност и инспирише ка отварању. Атмосфера просторије је јако важна и требало би да буде са осећањем за погодност.

Литература[уреди]

  • Gunther, S.: Feng šuej. Harmónia života a bývania, Bratislava, Ikar 1998.
Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.

Спољашње везе[уреди]