Филип де Мији

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Филип де Мили)
Филип де Мији
Грб Филип де Мијиа
Датум смрти3. април 1171.

Филип де Мији (франц. Philippe de Milly), око 11203. април 1171, такође познат и као Филип од Наблуса (франц. Philippe de Naplouse) био је барон у краљевини Јерусалим и седми велики мајстор Темплара.

Господар Наблуса[уреди | уреди извор]

Филип је био син Гија Мијија, витеза, вероватно из Нормандије који је учествовао у Првом крсташком рату. Ги је имао три сина и сви су рођени у Светој земљи, Филип је вероватно био најстарији. Он је као Гијев син помиње 1138. и постао је господар Наблуса негде после тог времена јер са следећим помињањем његовог имена 1144. он носи ову титулу. У то време он је био и ожењен, име његове супруге било је Изабела.

Мелисенда, краљица Јерусалима[уреди | уреди извор]

Као господар Наблуса Филип је постао један од најутицајнијих барона у краљевини. Краљица Мелисенда (енгл. Melisende, Queen of Jerusalem) га је 1144. послала да ослободи Едесу али је стигао након пада града. По доласку Другог крсташког рата Филип је учествовао на скупу у граду Акоу где су његов и сви други матични баронати укинути и где је донесена одлука о нападу на Дамаск који се завршио неуспехом.

Господар Јорданије[уреди | уреди извор]

Током јула 1161. Мелисенда умире и власт прелази на њеног сина Балдуина III. Филип је своје поседе у Наблусу заменио са Балдуином очекујући да добије титулу Господар Јорданије. Балдуин је ово желео јер је са овим територијама повратио власт у јужном делу царства али је вероватно желео и да територије источно од реке Јордан осигура са лојалним бароном. Балдуин III умире 1163. и наслеђује га његов брат Алмарик I од Јерусалима са којим је Филип имао пријатељске односе. Заједно одлазе у напад на Египат 1167. који се завршава неуспехом делом због тога што су Темплари као целина одбили да учествују у нападу. Након смрти Бертран де Бланшфора Алмарик врши притисак на ред да на место великог мастора дође Филип де Мили што му успева и он 1169. стаје на чело реда. Краљ је сада имао подршку темплара у новом нападу на Египат али је на крају ипак морао да се повуче. Из разлога који су и данас непознати 1171. поднео је оставку на место великог мајстора и придружио се Алмарику на путу у Цариград као би након неуспшне инвазије на Египат повратили добре односе са Византијом. На том путу он је и умро 3. априла не стигавши у Цариград. На челу реда наследио га је Одо де Сан Аман.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Филипов живот је у великој мери мистерија. Хроничари га описују као храброг човека и великог ратника. Са супругом Изабелом имао је сина, који је умро, и две ћерке. Изабела је умрла 1166. што је можда утицало на његову одлуку да се придружи Темпларима.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]