Филомина

С Википедије, слободне енциклопедије
Филомина
Филмски постер
Изворни насловPhilomena
Жанрдрама
РежијаСтивен Фрирс
СценариоСтив Куган
Главне улогеЏуди Денч
Година2013.
Трајање95 минута
Земља САД
 Уједињено Краљевство
 Француска
Језикенглески
Зарададолара 100.130.000
Веб-сајтphilomenamovie.com
IMDb веза

Филомина (енгл. Philomena) је британска филмска драма из 2013. године, снимљена по мотивима књиге Изгубљено дете Филомине Ли. С обзиром на независну продукцију, скроман буџет и ограничен број биоскопа у којима је приказан, филм је остварио велик комерцијални успех, зарадивши нешто више од сто милиона долара.

Прича прати живот младе Филомине Ли која 1951. остаје у другом стању, а отац је шаље у манастир како би окајала свој грех. Калуђерице је одмах после порођаја терају да обавља различите послове, све док се не наврше четири године од тренутка када је дошла у манастир. Настојница, сестра Хилдегард, продаје Филоминино дете богатом америчком пару, недуго пре него што ће девојка коначно бит пуштена из манастира. После педесет година Филомина креће у потрагу за својим давно изгубљеним сином.

Филм је режирао Стивен Фрирс, а главна улога додељена је Џуди Денч. Премијерно је приказан на Филмском фестивалу у Венецији 2013. године. Денч је за своју улогу номинована за Оскара за најбољу главну глумицу, Златни глобус за најбољу главну глумицу и за Награду Удружења филмских глумаца за најбољу женску улогу.

Главне улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џуди Денч Филомина Ли
Стив Куган Мартин
Мер Винингам Мери
Ана Максвел Мартин Џејн
Мишел Ферли Сали Мичел
Барбара Џефорд сестра Хилдегард
Питер Херман Пит Олсен

Спољашње везе[уреди | уреди извор]