ХК Ред бул Салцбург

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ХК Ред Бул Салзбург)
Ред бул Салцбург
Надимак Бикови
Основан 1948.
Боја дреса      
Дворана Ајсарена Салцбург
Капацитет 3.200
Лига Аустријска хокејашка лига (2000-тренутно)
Веб сајт www.redbulls.com/

Ред бул Салцбург је аустријски хокејашки клуб из Салцбурга. Утакмице као домаћин игра у Ајсарени, капацитета 3600 места. Клуб се тренутно такмичи у аустријској ЕБЕЛ лиги.

Историја[уреди | уреди извор]

ХК Ред бул је основан 2000. године. Његов претходник, Салцбург ЕЦ, последњи пут је играо у највишем рангу аустријског хокеја у сезони 1987./88. Успон хокеја у Салцбургу почиње повратком у прву лигу у сезони 2004/05. Прву сезону завршавају на последњем месту (нико није испао), али су већ следеће сезоне, захваљујући спонзору Ред булу, ојачали екипу и ушли у финале плеј офа.

Прву титулу освојили су у сезони 2006/07., када су у финалу победили ХК Филахер СВ, а следеће сезоне „Бикови“ су одбранили наслов у контроверзном финалу против Олимпије. Иако су Словенци повели са 3:1 у победама, четврта утакмица је због непоштовања правила о бодовању играча регистрована службеним резултатом у корист Аустријанаца. У преостале две утакмице екипа из Салцбурга је победила Љубљанчане и освојили другу титулу у својој историји. Следеће сезоне Ред бул је освојио треће место у лиги, али је победама над Акрони Јесеницама у четвртфиналу и Вијена капиталсима у полуфиналу, дошао до четвртог узастопног финала плеј-офа. У финалу их је победио Клагенфурт у седам утакмица, па су тако хокејаши из Салцбурга након две сезоне остали без титуле. У сезони 2009./10. поново су освојили титулу победивши са 4:2 Блек вингс Линц.[1] Исти успех је поновљен и следеће сезоне када су после велике борбе и седам меча били бољи од Клагенфурта и тако су четврти пут постали прваци Аустрије.

Трофеји[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]