Хадум џамија у Ђаковици

С Википедије, слободне енциклопедије
Хадум џамија у Ђаковици
Хадум џамија у Ђаковици
Опште информације
МестоЂаковица
ОпштинаЂаковица
Време настанка1575/1600.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Хадум џамија у Ђаковици је подигнута крајем 16. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Историја и изглед[уреди | уреди извор]

Хадум[1] или Хадим-џамију, што у преводу значи слуга, евнух, подигао је Хадум сулејман-ага Бизебан, слуга царског харема у време султана Мурата III, родом из села Гуске код Ђаковице. Ближе датовање у 1592/1593. (или 1003. по хиџри) одређено је на основу података из призренских салнамама (годишњих календара из 1873. и 1874). Џамија припада једноспратном типу са тремом који је наткривен трима куполама. Главни простор је покривен куполом пречника 13,50 m, коју осигуравају осам унутрашњих пиластара и тромпе. Улазни трем носе монолитни камени стубови без стопа. Трем је касније проширен троводним кровом дрвене конструкције. Витко минаре, висине 31 m, прислоњено је уз зид џамије. Фасаде џамије зидане су каменим блоковима, а горњи део минарета мањим квадерима пешчара. Декорацију зидова ентеријера чине стилизовани пејзажи и чемпреси.

Конзерваторски радови обављени су 1968. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Хадум значење. ЗначењеНет. Приступљено 12. 09. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.