Хаим Сутин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хаим Сутин

Амедео Модиљани. Портрет Хаима Сутина
Амедео Модиљани. Портрет Хаима Сутина

Информације
Датум рођења 13. јануар 1893.
Место рођења Смилавичи (Руска Империја)
Датум смрти 19. август 1943.
Место смрти Париз (Француска)
Дела

Хаим Сутин (фр. Chaim Soutine, белор. Хаім Суцін, рус. Хаим Соломонович Сутин; Смиловичи, 13. јануар 1893Париз, 19. август 1943) је био француски сликар, белоруско-јеврејског порекла.

Биографија[уреди]

Рођен је 1893. у месту Смиловичи код Минска, у сиромашној јеврејској породици. Младост је провео у гету.

Године 1913. одлази у Париз, где ступа у везу са фовистима. Живео је на Монпарнасу и пријатељевао са Амедео Модиљанијем. За разлику од већине савременика, користио је живе боје. Патио је од налета депресије током којих је уништио већину својих дела насталих у периоду 1920-1929. Ретко је излагао своје слике. После изложбе 1937. постао је признат у уметничким круговима.

Сутинови ликови су изобличени и деформисани, дегенерични, што је последица његовог тешког живота. На портретима приказује усамљене и депресивне људе које живот није штедео.

Позната дела Хаима Сутина су: „Дечак из хора“, „Заклани во“, „Пејзаж“, „Жена у црвеном“.

Његово стваралаштво је било карактеризовано његовим личним стилом из којег је провејавала посебна жалост, меланхолија и осећај осамљености.

После упада националистичке војске у Француску 1940. морао је као јевреј да побегне из Париза и да се скрива провизорно на селима. То је имало велики утицај на његово целокупно здравствено стање и захваљујући његовим страдањима, стресовима и страху пукао му је желудачни чир. Морао је на брзину да се оперише у Паризу али ову операцију није преживео.

Спољашње везе[уреди]