Хакуин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хакуин Екаку

Hakuin Ekaku.jpg
Хакуин, аутопортрет.

Датум рођења: 1685.
Датум смрти: 1768.

Хакуин Екаку (16851768) је био један од највећих јапанских зен мајстора који је својим обнављањем ринзаија ударио темеље модерном зен-будизму.

Живот[уреди]

Хакуин је напустио родитељски дом у петнаестој години да би приступио будистичком реду. У двадесет четвртој години је доживео прво искуство просветљења, којем је претходило жустро и мукотрпно науковање под руководством старог испосника и зен мајстора Етана[1]. 1716. године се трајно настанио у близини свог родног места, у храму Шоинђи, који је под његовим вођством постао најјаче будистичко упориште раздобља Токугава[2].

Учење[уреди]

Срж Хакуинове доктрине о просветљењу, засноване на његовом личном искуству, могла би се сажети у тројство мистичних стања: Велика Сумња, Велико Просветљење и Велика Радост. Посебно је упечатљив његов опис саторија:

Викицитати „Дане и ноћи сам спавао, заборављао сам да једем и да се испружим. Тада је изненада наступила критична концентрација. Чинило ми се да сам се следио у замрзнутом пољу које се ширило у недоглед, док сам у својој нутрини имао осјећај потпуне прозирности. Нисам могао ни напријед ни натраг. Био сам попут идиота, попут глупана, и ништа више није постојало осим коана... У том су ми стању пролазили дани, док једне вечери није звук звона нагло све свршио. Било је као да се разбила стаклена ваза или срушила кућа од жада. Пренувши се осетио сам... да су се све моје сумње, све моје пријашње неизвесности потпуно распршиле као санта леда која се топи... Све прошле и садашње тешкоће нису више вредне ни да буду описане.[3]
({{{2}}})

Његово човекољубље, вера, преданосту изучавању и дар проповедника, писца, песника и уметника привукли су мноштво ученика. „Својом незахтевном добротом, честитошћу и верским жаром, Хакуин је освајао срца обичних људи; убраја се међу најзначајније верске реформаторе у историји Јапана."[4]

Хакуин није одобравао „Јаки пут“ секте Амида, наглашавајићи неупоредиву моћ зен медитације и увежбавања коана.[2]

Приче[уреди]

Сачувано је више прича из Хакуиновог живота. Једна од њих је следећа:

Врата раја[уреди]

Војник по имену Нобушиге дође код Хакуина и запита га: „Постоје ли заиста рај и пакао?"

"Ко си ти?", упита га Хакуин.

"Ја сам самурај“, одговори ратник.

"Ти, војник!", узвикну Хакуин. „Који би то владар тебе хтео за чувара? Лице ти је као у просјака."

Нобушиге се толико разбесне да поче да вади свој мач, но Хакуин настави: „Па ти имаш мач! Оружје ти је вероватно превише тупо да би ми одсекло главу." Када Нобушиге извуче мач, Хакуин примети: „Овде се отварају вратнице пакла!" На ове речи самурај, схвативши учитељеву поуку, врати свој мач у корице и поклони се.

"Овде се отварају вратнице раја“, рече Хакуин.

Референце[уреди]

  1. H. Dumoulin, History of Zen Buddhism, 1963. pp. 242-268.
  2. 2,0 2,1 Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
  3. Filozofijski rečnik, Matica Hrvatska, Zagreb 1984.
  4. H. Dumoulin, History of Zen Buddhism, 1963. pp. 247.

Спољашње везе[уреди]