Халкидики (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Халкидики
Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
Положај
Држава Грчка
ПериферијаСредишња Македонија
Админ. центарПолигирос
Површина2.918 km2
Становништво2005.
 — број ст.109.587
 — густина ст.37,56 ст./km2
 — ISO 3166-2GR-59
Поштански број63x xx
Регистарске таблицеΧΚ
Обласна ознака237x0, 23990
Број општина5
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Халкидики (грч. Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής) је округ у периферији Средишња Македонија и историјској покрајини Егејској Македонији, у северној Грчкој. Управно средиште округа је град Полигирос, а значајни градови су и Неа Моуданија и Неа Каликратија.

Округ Халкидики је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Подела округа на 5 општина: 1 - Полигирос, 2 - Аристотелис, 3 - Неа Пропонтида, 4 - Касандра, 5 - Ситонија
Развој туризма последњих деценија је оживео цео Халкидики

Округ Халкидики обухвата истоимено полуострво Халкидики, једно од највећих у Грчкој. Са три стране (исток, југ и запад) округ је ограничен морем (Егејским морем). Од суседних округа Халкидики се једино граничи са округом Солуном на северу. Постоји и кратка граница према Светој Гори, која има посебан положај у Грчкој.

Како је Халидики полуострво, оно има дугачку обалу ка мору. Полуострво налази се између два залива Егејског мора, Солунског залива на западу и Орфанског залива на истоку. На северу је полуострво од остатка континенталне Грчке одвојено узаном долином, коју испуњавају језера Коронија и Волви.

Унутрашњост округа је планинског карактера, па Халкидики округ спада у брдовитије округе Грчке са врховима и преко 1.000 m. Ова префектура има у средишњем, вишем делу планинску климу, док су ободни делови, као нижи и приморски, са средоземном климом.

Историја[уреди | уреди извор]

Подручје округа Халкидики је 1912. године прикључено Грчкој. Тада се целокупно полуострво нашло у оквиру префектуре Солун (данас округ), из које је издвојено 1947. године као префектура, а данас округ.

Становништво[уреди | уреди извор]

По последњим проценама из 2005. године округ Халкидики је имао око 110.000 становника, од чега свега 5-6% живи у седишту округа, граду Полигиросу.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, од којих многи воде порекло од избеглица из Мале Азије. Последњих година овде се населио и омањи број насељеника из целог света.

Густина насељености је испод 40 ст./км², што је двоструко мање од просека Грчке (око 80 ст./км²). Приморски део на западу је много боље насељен него планинска унутрашњост и источни, брдовитији приобални појас. И поред мале густине насељености, становништво брзо расте услед развоја туризма и близине Солуна, па Халкидики спада у округе са најбржим растом становништва у целој држави.

Управна подела и насеља[уреди | уреди извор]

Округ Халкидики се дели на 5 општина:

  1. Аристотел – седиште градско насеље Јерисос
  2. Касандра – седиште градско насеље Касандрија
  3. Неа Пропондида – седиште градско насеље Неа Мудања
  4. Полигирос – седиште градско насеље Полигирос
  5. Ситонија – седиште сеоско насеље Никити

За разлику од већине других округа у Грчкој округ Халкидики нема доминантно насеље, а управно средиште, градић Полигирос, нити је велико насеље (<10.000 ст.), није највећи град у округу. У њему живи тек 1/20 становништва префектуре. Он се налази у унутрашњости, па се спорије развија у односу на обалска места, привлачна због све развијенијег туризма. Поред Полигироса, значајна места, а такође и велика туристичка одредишта (међу којима и многих Срба) су: Неа Моуданија, Неа Каликратија, Полихроно, Ханиоти, Пефкохори, Никити, Неос Мармарас, Јерисос.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]