Хармоника дугметара

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Хармонике дугметаре)
Хармоника дугметара марке Hohner

Хармоника дугметара представља једну од две врсте хармоника хроматског типа. Уместо дирки, на десној страни ове хармонике налазе се дугмићи. Њихов број варира зависно од величине хармонике, а може их бити и преко 100 код највећих хармоника дугметара.

Дугмад на овом типу хармонике распоређена су у више редова. Могући број редова је од 3 основна, до максималних 6 - такве хармонике се најчешће користе у фолклорној музици, нарочито у Србији. У зависности од распореда дугмића, постоји и више система (грифова) који су у општој употреби.

Велики број дугмади и тонова, омогућава овом типу хармонике распон од преко 5 октава, уз опцију додатног проширења опсега употребом регистара (као и код осталих хармоника). У поређењу са другим инструментима сличног типа а у погледу техничких могућности, хармоника дугметара нимало не заостаје иза клавира, а многи је пореде чак и са оргуљама.

Последњих година, велики број композиција за хармонику писан је тако да је могуће извести их само на хармоници дугметари. Управо из тог очигледног разлога и могућности које она пружа, највећи светски извођачи на хармоници користе управо хармонику дугметару, а све већи број хармоникаша одлучује се да школовање започне на овом типу хармонике.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]