Хи-Мен и Господари свемира

С Википедије, слободне енциклопедије
Хи-Мен и господари свемира
Хи-Мен и Господари свемира
Жанракција
пустоловина
цртани
РежијаГвен Венцлер
Хал Сутхерланд
УлогеЏон Ервин
Алан Опенхајмер
Линда Гари
Лу Шејмер
Ерика Шејмер
Гласове
позајмили
Душко Валентић
Џевад Алибеговић
Мартин Сагнер
Марина Немет
Славко Бранков
Ана-Марија Фабрис
Бисерка Фатур
Зоран Гогић
Дамир Мејовшек
Слободан Миловановић
Иво Рогуља
Жарко Савић
Дамир Мејовшек
Ранко Тихомировић
Земља САД
Језикенглески
Број сезона2
Број епизода130
Време трајања23 минута
Продукција
Извршни продуцентЛу Шејмер
ПродукцијаФилмејшн
Емитовање
Емитер USA Network
Премијерно
приказивање
30. септембар 1983. (1983-09-30) — 8. децембар 1985. (1985-12-08)
НаследникШи-Ра: Принцеза моћи
Сродно
приказивање
Хи-Мен и Ши-Ра: Тајна мача
Емитовање у Србији
ЕмитерРТБ
Премијерно
приказивање
1989. — 1990.
Статусемитовано само 13 епизода
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју
Преглед на TV.com

Хи-Мен и господари свемира (енгл. He-Man and the Masters of the Universe) је америчка цртана серија коју је створио студио Филмејшн на основу Мателове линије играчака. Дебитовала је 1983. и приказивала се до 1985, а састојала се из две сезоне, свака по 65 епизода. Хи-Мен и Господари свемира је била једна од најпопуларнијих анимираних серија у осамдесетим годинама, а задржала је снажан култ до данас.

У тадашњој СФР Југославији, серија је емитована синхронизована на хрватски језик у периоду од 1989. до 1990. године. Синхронизацију је радила Телевизија Загреб. За територију тадашње СР Србије, серију је емитовала Радио-телевизија Београд. Емитовано је само 13 епизода.[1]

Пошто је серија емитована синхронизована на хрватски језик, имена појединих ликова и неке карактеристичне реченице разликују се од превода стрипова на српски језик. По преводу ове серије Кринџер је Ориг. Cringer, од Cringe - згрчити се у страху, нагнути се понизно, Бетлкет је Ориг. Battle Cat - дослован превод, Мен-Ет-Армс је Ориг. Man-At-Arms - човек од оружја, ратник, витез, а замак Грејскал је дворац Ориг. Castle Grayskull - дослован превод. Хи-Менов поклич у овој верзији је Ориг. By the power of Grayskull, I have the Power! - приближно: Снагом силе Грејскала, ја имам Моћ!, док је по преводима из Политикиног Забавника Тако ми моћи Грејскала! Ја имам Моћ! (или У име моћи Грејскала! Ја имам Моћ!).

Прича[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

Радња серије се одвија на измишљеној планети Етернија, свету магије, митова и фантазије. Главни лик је принц Адам, млади син краља Рандора и краљице Марлене. Наизглед плашљив, принц Адам поседује чаробни мач којим се, када га подигне увис и каже магичне речи „У име моћи Грејскала... ја имам моћ!”, преображава у Хи-Мена, најмоћнијег човека у свемиру. Заједно са својим пријатељима, међу којима су Бетл Кет, Тила, Мен-Ет-Армс и Орко, Хи-Мен брани Етернију од злих Скелеторових снага, чији је основни циљ да покоре мистериозни замак Грејскал.

Ова серија је значајна зато што је била прва серија директно намењена синдикализацији. Упркос ограниченим анимацијским техникама, серија Хи-Мен и Господари свемира такође је значајна због пробијања цензуре која је значајно ограничавала дечје емисије у седамдесетим годинама. По први пут у историји, цртана серија је могла да садржи мишићавог суперхероја коме је дозвољено да удара људе, иако још увек није могао често да користи свој мач. Серија је била контроверзна и зато што је произведена као реклама за играчке. У Уједињеном Краљевству, правила за рекламирање забранила су да рекламе за играчке Хи-Мена иду уз саму серију. Покушај да се умањи негативни публицитет кога су створиле ове контроверзе укључивао је моралне поуке на крају сваке епизоде. Ове поруке су обично биле директно повезане са радњом те епизоде.

Серија Хи-Мен и господари свемира била је изузетно успешна, па је изродила сродну серију Ши-Ра: Принцеза моћи, која је пратила авантуре Хи-Менове сестре. Мателов каснији покушај да оживи ову линију играчака такође је довео до краткотрајног наставка Нове авантуре Хи-Мена у раним деведесетим, као и нове верзије оригиналне серије за савремену публику 2002. године. Прве двије серије такође су познате јер су у њима учествовали каснији продуценти попут Џозефа Мајкла Стразинског, који је створио серију Бабилон 5, Пола Динија, који је написао многе епизоде за DC-јев анимирани универзум, и на крају крајева Бруса Тима, који је створио тај универзум.

Улоге[уреди | уреди извор]

Оригинални гласови[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џон Ервин Хи-Мен/принц Адам, Рем-Мен, Фејкер, Бист Мен, Вебстор, Виплаш
Алан Опенхајмер Кринџер, Бетл Кет, Мен-Ет-Армс, Скелетор, Мер-Мен, Баз-Оф, Робото
Линда Гари Тила, Зла Лин, краљица Марлена, чаробница замка Грејскал
Лу Шајмер Орко, краљ Рандор, Стратос, Мен-И-Фејсиз, Меканек, Зодак, Сај-Клон,
Мос Мен, Трап-Џо, Три-Клопс, Кобра Кан, Клофул, Џитсу, Спајкор, Ту-Бад, Модулок
Ерика Шајмер остали женски гласови

Хрватски гласови[уреди | уреди извор]

Глумац[2] Улога
Душко Валентић Хи-Мен
Бисерка Фатур Тила
Жарко Савић Човјек Оружје, Рама
Марина Немет Чаробница
Славко Бранков Орко
Дамир Мејовшек Борбени Мачак, Страшко
Џевад Алибеговић Краљ Рандор
Слободан Миловановић Скелетор
Ана Мариа Фабрис Зла Лин
Жарко Поточњак Човјек Звјер
Зоран Гогић Триклоп
Иво Рогуља Водењак, Челични, Амига, Чарко

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]