Хрватска странка права др Анте Старчевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Уколико сте тражили другу странку сличног имена, погледајте чланак Хрватска странка права (вишезначна одредница).
Хрватска странка права др Анте Старчевић
Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević
Председник Ружа Томашић
Потпредседник Иван Тепеш
Секретар Перо Ћорић
Коалиција с ХЧСП
Основана 6. септембра 2009.
Претходне странке издбојена из
Хрватске странке права
Седиште Загреб
Држава Застава Хрватске Хрватска
Број чланова (2011) 20.000
Идеологија конзервативизам
национализам
хришћанска демократија
Политичка позиција крајња десница
Хрватски сабор
1 / 151
Европски парламент
1 / 12
Група у Европском парламенту Европски конзервативци и реформисти
Боје плава, сребрна
интернет страница

Хрватска странка права др Анте Старчевић (скраћено ХСПАС) је профашистичка националистичка политичка партија у Хрватској крајња десница, конзервативно и екстремистички усмерена.

Историја и програм[уреди]

Странка је основана 6. септембра 2009. године због незадовољства око Анте Ђапића и његовог начина вођења Хрватске странке права. На конвенцији у Илоку као прва председница Странке изабрана је Ружа Томашић.[1]

Странка носи име и заснива се на правашком науку "Оца Домовине" Анте Старчевића, који је у сарадњи са Еугеном Кватерником основао Странку права на заседању Хрватског сабора 1861. године. Једна од главних задатака Странке је уједињење свих правашких опција како би праваштво постало значајан фактор у хрватској политици.

Странци је неприхватљива било каква државна заједница с другим државама или народима док о томе непосредним гласањем не одлучи хрватски народ. Рат у Хрватској сматра темељем на којем је изграђена савремена самостална Република Хрватска те ће се залагати за враћање достојанства и угледа хрватских ратних ветерна. Залаже се за правну државу, политичку и економску децентрализацију, социјалну праведност и друштвену солидарност, за достојан живот човека и породице те осигурање пензије свим хрватским држављанима неспособним за даљи рад, те за осигурање материјалне и моралне помоћи свим жртвама репресије. Странка велики значај придаје хрватском расејању које сматра равноправним делом хрватског народа. Посебан нагласак ставља на заштиту хрватске културне баштине и подстиче укључивање традиционалних вредности хрватске уљудбе у свакодневни живот. У систему школства заговара бесплатно основно и средњошколско образовање те аутономију универзитета.[2]

На седмим парламентарним изборима одржаним 2011. године Странка је заједно с Хрватском чистом странком права освојила једно место у Хрватском сабору. Посланичко место је добила Ружа Томашић.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]