Хуго ван дер Хус

С Википедије, слободне енциклопедије
Хуго ван дер Хус
Лични подаци
Датум рођења1440
Место рођењаГент,
Датум смрти1482
Место смртиAuderghem,
Хуго ван дер Хус: Поклоњење пастира (централни део Триптиха Портинари), Галерија Уфици у Фиренци

Хуго ван дер Хус (хол. Hugo van der Goes; рођен око 1435/1440, вероватно у Генту1482. Удергем код Брисела) био је фламански сликар, један од најбољих сликара епохе раног фламанског сликарства друге половине 15. века.

Оригинални допринос његовог сликарства је у комбиновању пејзажа са реалистичним детаљима и дочаравању фантастичних и емотивних стања. На Ван дер Хусов уметнички развој утицали су Рохир ван дер Вејден и Јан ван Ајк.

Његовим најчувенијим делом сматра се Триптих Портинари који је наручио богати фирентинска трговац у Брижу Томазо Портинари. Слика је у Фиренцу стигла 1483. где је постала веома цењена. Имала је велики утицај на италијанске ренесансне сликаре: Гирландаја, Филипино Липија и Леонарда да Винчија. Сцена је постављена делом испред архитектонске позадине, а делом као део пејзажа. Мадона је стилизована и посебно осветљена. Остали ликови су насликани непосредно и реалистично.

Ђорђо Вазари спомиње Триптих Портинари у својим списима, и оно је једино дело које се директно може приписати Ван дер Хусу. Остале слике му се приписују на основу стилских сличности.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]