Царска џамија у Приштини

С Википедије, слободне енциклопедије
Царска џамија у Приштини
Царска џамија у Приштини
Опште информације
МестоПриштина
ОпштинаПриштина
Време настанка1460/1461.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Царска џамија (Џамија султана Мехмеда Фатиха) у Приштини је подигнута 1460-1461. године, што одговара податку у натпису над порталом да је саграђена хиџарске 865. Џамија има статус споменика културе од изузетног значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Подигнута је осам година након пада Цариграда, односно датума када су преузети типолошки елементи са Аја Софије, који су и одредили углавном уобичајени (османско-брусански) тип градње џамија на српском тлу – једноспратне грађевине са куполом. Својим строгим и мирним пропроцијама, оскудна у декорацији како споља тако и изнутра, распоном куполе од 13,5 m, витким минаретом, тремом са три преломљена лука и три куполе, показује све вредности монументалних објеката насталих у раном периоду исламског градитељства у Србији. Грађена је од камених блокова. Једноставност пластичне обраде дошла је до изражаја у обликовању портала и прозора као и украшавању михраба, махвила и других елемената у унутрашњости грађевине.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.