Царски омлет

С Википедије, слободне енциклопедије

Царски омлет или кајзершмарн (нем. Kaiserschmarrn; мађ. Császármorzsa) врста је слатког јела на бази тијеста за палачинке и један је од најпознатијих слатких јела из аустријске кухиње.

Припрема омлета
Царски омлет са џемом од бруснице
Царски омлет са мљевеним јабукама

Припрема[уреди | уреди извор]

Од брашна, млијека, јаја, мало шећера и соли замућено тијесто пећи у тави, на мало маслаца, на лаганој температури док се доња страна не запече. Затим са алатком за окретање преврнути, исјећи на мање комаде и даље пећи док не буде печено. Омлет се сервира на разне начине нпр. посут шећером у праху, карамелоизован, са грожђицама или бадемом. [1]

Легенда о поријеклу[уреди | уреди извор]

Једна од многих легенди о поријеклу Царског омлета каже, да је Цар Франц Јозеф I (1830-1916) од свих слаткиша највише волио палачинке, па ако би кувар исте препекао или му се „поцијепале“ оне би се персоналу и слугама служиле као Царски омлет, јер је била срамота тако „подеране“ палачинке служити цару.[2]

У вријеме аустроугарске монархије се овај слаткиш проширио све до Мађарске.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Recept za Kaiserschmarrn – carski omlet”. Hrana - pice. Приступљено 24. 1. 2020. 
  2. ^ „Carski omlet: Austrijske palačinke gotove za 10 minuta!”. Stil.Kurir. Приступљено 24. 1. 2020. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Eva Reimer, Dietmar Schobel: Österreichs beste Kuchen und Torten -Apfelstrudel, Ischler Törtchen, Kaiserschmarrn. Weltbild, Augsburg. 2003. ISBN 978-3-8289-1164-2.
  • Hans Adlassnig, Roman Tschirk: Powidl und Kaiserschmarrn - Wörterbuch der österreichischen Küche. Amalthea, Wien. 1987. ISBN 978-3-85002-243-9.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Царски омлет на Викимедијиној остави