Црвени крст Константина

С Википедије, слободне енциклопедије
Значка црвеног крста Константина

Црвени крст Константина (енгл. Red Cross of Constantine) познат и као Масонски и војни ред црвеног крста Константина је хришћански облик масонерије. Кандидат за пријем мора бити члан неке од ложа Светог краљевског свода и хришћанске религије. Ред се састоји од три основна и два додатна степена.

Први степен[уреди | уреди извор]

По пријему у први степен кандидат постаје Витез црвеног крста Константина (енгл. Knight of the Red Cross of Constantine). Сама церемонија је позната као „инсталација“ и врши се у Конклавама. Конклава представља јединицу овог степена и назив је за место њиховог окупљања. Церемонија је кратка и једноставна, кандидат кроз њу учи лекције о моралу засноване на причама о римском цару Константину Великом.

Други степен[уреди | уреди извор]

Након церемоније за добијање другог степена масон постаје Преподобни свештеник масон (енгл. Venerable Priest-Mason) . Церемонија се вршу у Колеџу од стране другог свештеника масона. Колеџ је назив за место окупљања масона другог степена овог реда. Када добије ову титулу масон може служити церемоније у Колеџу или Конклави. Церемонија за овај степен се састоји од верске симболике.

Трећи степен[уреди | уреди извор]

Церемонијом за трећи степен масон постаје Савршени принц масон (енгл. Perfect Prince-Mason). Церемонија се обавља у Сенату, месту где се окупљају масони трећег степена.

Додатни степенови[уреди | уреди извор]

Значка Реда Светог Јована Јеванђелисте
Значка Реда Светог Јована Јеванђелисте
Значка која симболизује Ред Светог Гроба
Значка која симболизује Ред Светог Гроба

Ова два додатна степена се налазе под контролом Велике империјалне конклаве црвеног крста Константиновог (енгл. Grand Imperial Conclaves of the Red Cross of Constantine), које је национално и владајуће тело. Један степен је Ред Светог Гроба (енгл. Order of the Holy Sepulchre) а други Ред Светог Јована Јеванђелисте (енгл. Order of St John the Evangelist). Ови степенови се састоје од по једне церемоније и оне се углавном изводе исти дан, једна за другом. Правило је да се церемоније изводе када је кандидат већ масон првог степена реда црвеног крста Константина. Оне су уједно и услов за његово даље напредовање јер тек након ових церемонија он може добити други и трећи основни степен.


Ред Светог Гроба[уреди | уреди извор]

Церемонија се састоји од дугог и сложеног ритуала и заснована је на легенди о витезовима који су наводно чували место сахране Исуса Христа. Састанак се одвија на место званом Светилиште и њиме председава официр звани Прелат (енгл. Prelate).

Ред Светог Јована Јеванђелисте[уреди | уреди извор]

Церемонија за овај степен је хришћанског карактера. Скуп се одвија у Штабу а њиме председава Командант.

Историја[уреди | уреди извор]

Најраније докуметовање реда потиче из 1865. године када је формално основан од стране Роберта Венворта (енгл. Robert Wentworth Little). Неки историчари сматрају да је ред постојао много раније у Енглеској, тачније од 1780. али је претрпео неколико реорганизација све до 1865. од када постоји у свом данашњем облику. Ред се може наћи у Енглеској, САД, Мексику као и у Шкотској и Јерусалиму.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Jackson, Keith (2005). Beyond the Craft: The Indispensable Guide to Masonic Orders Practised in England and Wales. Shepperton: Lewis Masonic. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]