Црква Преноса моштију Светог Николе „Велика-Доња”

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Преноса моштију Светог Николе „Велика-Доња”
Црква Преноса моштију Светог Николе
Опште информације
МестоДолово (Панчево)
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1811.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Црква Преноса моштију Светог Николе „Велика-Доња” се налази у месту Долово, у општини Панчево. Подигнута је 1811. године, налази се под заштитом је Републике Србије као споменик културе од великог значаја.[1]

Црква је изграђена у центру Долова као барокна грађевина једнобродне издужене основе. Полукружни олтарски простор од наоса раздваја иконостас изведен у класицистичко-бидермајрском маниру. Сликану декорацију за богато изрезбарени иконостас старе доловске цркве извео је 1850. године Јован Поповић. Према подацима из летописа, живопис олтара и наоса велике доловачке цркве је рад непознатог немачког сликара. Избор сцена у олтару наводи да се ради о лутерану. Пространи наос је одвојен масивним зидом са три полукружна отвора од припрате са хором. Западним прочељем доминира високи звоник, надвишен уском лименом капом. Фасадна декорација чистих линија и пречишћених облика, најбогатија на западној страни, наглашене је вертикалне поделе.

Конзерваторски радови су изведени 1962, а током 2006. године радови на западном прочељу са звоником.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Преноса моштију Светог Николе „Велика-Доња. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 07. 07. 2020. г. Приступљено 7. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]