Црква брвнара у Доњој Јабланици

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква брвнара у Доњој Јабланици
Црква брвнара, Доња Јабланица
Опште информације
МестоДоња Јабланица
ОпштинаЧајетина
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Црква брвнара у Доњој Јабланици, насељеном месту на територији општине Чајетина, подигнута је 1838. године, посвећена Богородичином Покрову. Заједно са старим гробљем и собрашицама представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1][2]

Место и изглед цркве[уреди | уреди извор]

Подигнута у старој боровој шуми, по предању ангажовањем мештана и мајстора са Таре. Основа је једнобродна, са правилном полукружном апсидом у ширини брода и изразито стрмим кровом, првобитно покривеним шиндром. Унутрашњи простор подељен је иконостасном преградом на олтар и наос. Царске двери, настале одмах по изградњи храма, приписане су Сретену Протићу, док је престоне иконе, дар четворице приложника, 1851. насликао Димитрије Посниковић. Поред цркве је дрвени звоник, а у околини, пратећи конфигурацију терена, смештене су собрашице.

Собрашице (софрашице, собре, софре, шатре, чардак, чардачић) је назив за мале дрвене зградице које су подизали имућнији домаћини и које су њима и њиховим гостима служиле приликом одржавања црквених сабора. Подизане непосредно после настанка цркве у Доњој Јабланици, на једној од најлепших уписана је 1840. година , што сведочи о њиховом настанку. Поједине собрашице су потпуно затворене, док су остале у облику тремова ниско одигнутих од тла, на дирецима, са софром и клупама конструктивно уклопљеним у градњу.

Гробље из прошлог века, стотинак метара западно од цркве, и данас је у употреби. Надгробни споменици претежно су од пешчара, са бојеним клесаним натписима, биљним орнаментима и симболичким представама. Конзервација је делимично изведена на собрашицама 1987. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Завод за заштиту споменика културе Краљево”. Архивирано из оригинала 16. 08. 2014. г. Приступљено 11. 11. 2013. 
  2. ^ „Цркве брвнаре у Србији”. Архивирано из оригинала 11. 11. 2013. г. Приступљено 11. 11. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]