Црни пас (дух)

С Википедије, слободне енциклопедије
Илустрација.

Црни пас (енгл. Black dog) је име за наводног духа пса који живи у Уједињеном Краљевству. Овај пас се наводно појављује поред путева и ономе ко га види доноси несрећу. Описује се да је већи од обичног пса, те да има црвене очи.[1]

Црни пас по местима[уреди | уреди извор]

Највише појава црног пса се пријављује у грофовији Јоркшир. Такође постоје и многа друга имена за овог пса. Порекло црног пса је тешко разазнати.[2] Неки мисле да је настао у британској култури. У европској митологији овај пас је повезан са смрћу. Црни пас се сматра злонамерним. Но неки који су га видели кажу да се понаша благонаклоно.

Виђења[уреди | уреди извор]

Црни пас је виђен у готово свим деловима Уједињеног Краљевства. Први пут је пријављено виђење 1577. када је у једну цркву улетио црни пас и оштетио улазна врата цркве.[тражи се извор] Племић Кабл је изјавио како је продао своју душу ђаволу. Када је умро 1677. на сахрани су се наводно појавили црни пси[3]. Један ловац је рекао како се вози са црним псима када иде у шуму. До данас је било јако пуно виђења овог духа. Неки су га видели на путевима док су по ноћи ходали сами. Неки га виде када се по ноћи устану и погледају кроз прозор.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Black Dog : Ghost Stories
  2. ^ „The Dark Huntsman[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 19. 10. 2013. г. Приступљено 17. 04. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  3. ^ „The York Paranormals[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 19. 04. 2014. г. Приступљено 17. 04. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]