Четврта крајишка ударна бригада

С Википедије, слободне енциклопедије
Четврта крајишка бригада
Постојање9. септембар 1942.
Место формирања:
Тичево код Босанског Грахова
Формација3 батаљона при оснивању 4 батаљона од 30. септембра 1942.
Јачина1.097 војника и официра 14. октобра 1942.
ДеоНОВЈ
Ангажовање
ОдликовањаОрден заслуга за народ са златном звездом
Орден партизанске звезде са златним венцем
Орден братства и јединства са златним венцем
Команданти
КомандантОд 9. септембра 1942. Милутин Морача
Од септембра 1943. Раде Зорић
Командант 2политички комесар Никола Котле
Командант 3заменик команданта Цветко Цвијо Орашчић
Командант 4заменик политичког комесара Милан Трнинић

Четврта крајишка бригада формирана је од батаљона „Гаврило Принцип“, „Старац Вујадин“ и „Будућност“, и Омладинске чете Петог крајишког НОП одреда 9. септембра 1942. у Тичеву код Босанског Грахова.

За команданта Бригаде постављен је Милутин Морача, за политичког комесара Никола Котле, за заменика команданта Цветко Цвијо Орашчић (погинуо 1943. у источној Босни), за заменика политичког комесара Милан Трнинић, за обавештајног официра бригаде Нико Ђурић, а за интенданта бригаде Илија Миљевић. Почетком октобра за начелника штаба постављен је Васо Јовановић, који је, крајем истог месеца, повучен у Прву пролетерску бригаду, а на његово место постављен је Месуд Хотић.

Бригада је била под командом Оперативног штаба за Босанску Крајину од 9. септембра до 9. новембра 1942. При формирању Пете крајишке дивизије 9. новембра 1942. бригада је ушла у њен састав, у којем је остала до краја рата.

Септембра 1943, приликом преформирања Првог босанског корпуса у Трећи и Пети корпус НОВЈ, дотадашњи командант бригаде Милутин Морача именован је за команданта Пете крајишке дивизије, а за команданта Четврте крајишке бригаде именован је Раде Зорић, до тада заменик команданта бригаде.

Четврта крајишка бригада одликована је Орденом заслуга за народ са златном звездом, Орденом партизанске звезде са златним венцем и Орденом братства и јединства са златним венцем.

Народни хероји Четврте крајишке бригаде[уреди | уреди извор]

Неки од бораца Четврте крајишке ударне бригаде, проглашени за народне хероје Југославије су:

Литература[уреди | уреди извор]