Читлук (имање)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у чланку Читлук (вишезначна одредница).

Читлук, у источним и јужним деловима Србије и Чифлик (тур. Çiftlik, грч. τσιφλίκι, мк. чифлик) је османски појам за управљање над земљом, али и за основну јединицу датог система (породични велепосед, феуд). Настао је у познијем раздобљу битисања отоманског царства, урушавањем тзв. тимара (ненаследних велепоседа) у корист наследног поседа над земљом. По овоме система читлука је сличан феудалном систему у средњовековној Европи.

Појава читлука означена је као „читлучење“.

Систем читлука је био чест на подручју Балкана, посебно у равничарским подручјима.

Историјат[уреди]

Време појаве читлука везано је за почетак стагнације, а посебно опадања отоманског царства од краја 16. века. Опадање је праћено слабљењем средишње власти султана у Цариграду, што је довело до пропасти тимарског система. Носиоци појаве читлучења били су јањичари.

У 19. веку читлук је потпуно потиснуо раније облике управе на земљом у целом отоманском царству.

Читлучки систем се почео урушавати са издвајањем појединих делова царевине у засебне државе (Грчка, Бугарска, Србија) почетком и средином 19. века. Разлог овоме је то што су радници на читлуцима најчешће били и хришћански поданици царства, па је облик читлучења и читлука био и одраз верских прилика (повлашћени муслимани и обесправљени хришћани). Стога се дати систем урушавао говово тренутно са доласком хришћанских власти.

Коначно, читлуци престају да постоје 1919. године, са пропашћу отоманског царства.

Читлук као насеље[уреди]

Појава читлука као наследног велепоседа довела је и до појаве насељавања зависног сељаштва на њему и стварања посебног облика насеља. Често је насељавање било и принудно. Ради бољег надзора над зависним сељацима дата насеља су била поред самог седишта велепоседа, а одликовала их је збијеност, понекад и елементи планског уређења.

Утицај читлука и читлучења и данас је видан у облику и одликама села у равничарским крајевима јужне Србије, северне Грчке, Македоније и Бугарске.

Види још[уреди]