Шарл VI Луди

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шарл VI Луди

Charles VI de France
Charles VI de France

Датум рођења 3. децембар 1368.
Место рођења Париз (Француска)
Датум смрти 21. октобар 1422.
Место смрти Париз (Француска)
Порекло и породица
Потомство Катарина од Валоа

Шарл VI Луди (фр. Charles VI de France, Charles le Fol, 13681422) био је француски краљ из династије Валоа од 1380. до 1422. године. Током његове власти трајао је Стогодишњи рат. Пошто је ментално оболео власт су преузели регенти. Међу регентима је 1404. настао сукоб око тога ко ће владати у име лудог краља. Енглези користе грађански рат па освајају Нормандију 1419, а 1420. присиљавају Французе да краљеви Француске буду из енглеске династије.

Рани живот[уреди]

Син је краља Шарла V Мудрог. Постао је краљ 1380, када је имао 11 година. Све до његовог пунолетства 1388. Француском влада као регент његов стриц Филип II Смели. Од средине двадесетих година живота појављују му се психозе. Остаје тако луд до краја живота. Верује се да је боловао од шизофреније или неке друге душевне болести.

Краљ постаје луд[уреди]

Шарл VI Луди

Прва појава лудила је била 1392, када је покушао да убије свог пријатеља и саветника. Затим покреће војску 1392. у поход против наводног убице, који се склонио у Бретању. На том походу један сељак га је преплашио да ће бити издат. Тога дана је стварно помислио од уобичајених догађаја да га издају, па је махао мачем свуда око себе и у лудилу је убио неколико својих витезова. Војници су га некако успели зграбити и положити на земљу, где је пао у кому.

После тога догађаја Филип II Смели (војвода Бургундије) поново постаје регент, не узимајући у обзир мишљење Карлових саветника.

Током целог живота ментална болест му се понављала. Током напада 1393. није се могао сетити свога имена, није знао да је краљ и бежао је од своје жене. Није препознавао децу, али је познавао брата и саветнике и сећао се умрлих особа. У каснијим нападима завијао би палатама као вук и одбијао би да се купа месецима, а сматрао је да је направљен од стакла.

Бал људи који горе[уреди]

Јануара 1393. краљица је организовала забаву. Краљ и 4 друга племића обукли су се као дивљаци и плесали су везани ланцима један за другог. Краљев брат Луј Орлеански приближио се са упаљеном бакљом, која је упалила једног од везаних плесача. Једна од војвоткиња је пребацила своју одећу преко краља и тако га спасила. Остала 4 плесача су се запалила.

Мир са Енглеском[уреди]

Стогодишњи рат се наставља и током владавине Карла VI Лудог. Било је покушаја мира 1396, када се Шарлова ћерка Изабела Валоа удала за енглеског краља Ричарда II. Тај мир је трајао 19 година.

Грађански рат[уреди]

Крунисање Шарла VI Лудог 1380.

Јован II Бургундијски, звани Јован Неустрашиви постаје 1404. војвода од Бургундије и долази у отворен сукоб са Лујом Орлеанским, Шарловим братом. Сукоб је око тога ко ће владати у име лудог краља. Луј Орлеански постаје краљичин љубавник, па тиме постаје чувар престолонаследника и краљеве деце.

Луј Орлеански је убијен 1407. по налогу Јована Неустрашивог. После бега из Париза и неколико мањих окршаја, Јован II Бургундијски задобија краљево поверење. Споразумом из Шартра потписаном 9. маја 1409. краљ Шарл Луди опрашта Јовану II Бургундијском злочин. Јован Неустрашиви поново постаје чувар престолонаследника.

Енглези користе грађански рат за инвазију Француске[уреди]

Породица Армањак стаје на страну Орлеана, а против Јована Бургундијског. У грађанском рату, који је уследио обе стране траже помоћ Енглеза, што користи енглески краљ Хенри V, па врши инвазију 1415. Породица Армањак је Хенрију V понудила границе из 1369, а овај је то одбио, тражећи границе из 13. века.

У бици код Азенкура 1415. Енглези побеђују далеко бројнију француску војску. Јован II Бургундијски није суделовао у тој бици, чиме је фактички стао на страну Енглеза. После тога Хенри V заузима велики део Француске. Јован II Бургундијски заузима Париз 1418. године.

Енглези заузели Нормандију[уреди]

Посебно је за Енглезе био симболичан повратак Нормандије 1419. након 200 година француске власти. Иако није био отворено енглески савезник, Јован II Бургундијски није ништа учинио да спречи пад Руана у Нормандији 1419. у енглеске руке. Престолонаследник Шарл VII Победник на превару хвата и убија Јована II Бургундијског 10. септембра 1419. године. Енглези су били толико надмоћни да су Французи морали прихватити мировни споразум у Троју 1420.

Енглески краљеви постају краљеви Француске[уреди]

Хенри V постаје регент, а његова деца наследници француског трона. То је потврђено женидбом Хенрија V са Катарином Валоа, ћерком краља Шарла VI Лудог. Француска скупштина је потврдила тај споразум. Хенри V умире само два месеца пре Шарла VI Лудог.

После смрти Шарла VI Лудог, малолетни Хенри VI постаје краљ и Француске и Енглеске. Међутим, многи Французи, укључујући и Јованку Орлеанку сматрали су да је краљ тако поступио због менталне болести и да зато споразум из Троја не важи.

Шарла VI Лудог ће наследити Шарл VII Победник. Катарина Валоа, која се удала за Хенрија V пренела је менталну болест на свог сина Хенрија VI, а његова неспособност да влада произвешће касније Рат ружа.


Спољашње везе[уреди]Претходник:
Шарл V Мудри
France Ancient.svg
Француски краљеви
(13801422)
Наследник:
Шарл VII Победник
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}