Šahovski informator

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Шаховски информатор)

Šahovski informator je izdavačka kompanija iz Beograda, koja periodično izdaje knjigu istomenog naziva (Šahovski informator), ali i knjige kao što su Enciklopedija šahovskih otvaranja, Enciklopedija šahovskih završnica, monografije otvaranja, kao i druge štampane publikacije i softver (uključujući i elektronska izdanja štampanih publikacija.) Aleksandar Matanović i Milivoje Molerović osnovali su preduzeće 1966-te godine sa ciljem da ponude ostatku sveta novu vrstu pristupa informacijama. Kompanija je prodala tri miliona knjiga u 150 zemalja.

Knjiga Šahovski informator izlazila je dva puta godišnje 1966-1990, a od 1991,tri broja godišnje. Svaki broj ima nekoliko stotina aktuelnih šahovskih partija, sa analizama vrhunskih svetskih šahista. Odbor vodećih igrača biraju najbolje partije svakog izdanja, i objavljuje ih u sledećem broju sa opširnijim komentarima.

Dve decenije pre pojave kompjuterskih baza podataka, publikacije Šahovskog informatora su bile vodeći izvor igara i analize za ozbiljnije šahiste. Sistemi kodova i simbola Šahovskog informatora za klasifikaciju šahovskih otvaranja su postavili međunarodni standard za organizovanje šahovskih informacija i komunikaciju bez jezičkih barijera.Bivši svetski šampion Gari Kasparov je izjavio „Mi smo svi deca Informatora“, a zatim objasnio da njegov sopstveni razvoj, kao šahiste,korespondira sa usponom Informatora i popularnosti šaha. Drugi svetski šampioni, kao što su Anatolij Karpov, Vladimir Kramnik i Anand Višvanatan, svedoče da Informator ima centralno mesto u njihovoj pripremi turnira.

Izdanja[уреди | уреди извор]

  • Šahovski informator
  • Enciklopedija šahovskih otvaranja
  • Enciklopedija šahovskih završnica

Reference[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]