Шерманов поход

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Шерманов марш)
Шерманов марш

Шерманов поход је део Америчког грађанског рата (1861—1865).

Позадина[уреди | уреди извор]

Део снага Севера је 2. септембра 1864. године одлучио да изврши продор кроз Џорџију, до обала Атлантског океана ради ликвидације основне економске базе Југа. Распоредивши своје снаге (око 6000 људи) у четири колоне, Шерман је 12. новембра кренуо из претходно спаљене Атланте на југ.

Операције[уреди | уреди извор]

Сматрајући главним циљем похода разарање привреде Џорџије, најбогатије области Југа, Шерман је наредио да у правцу свог кретања уништавају џорџијанске пруге, мостове, јавне зграде, фарме и складишта. Крећући се на фронту ширине од 90 км и не наилазећи на било какав озбиљнији отпор, трупе Севера брзо су надирале ка атлантској обали. Поред плански предвиђеног разарања, због недовољно чврсте дисциплине, дошло је до масовне пљачке и знатне самовоље појединаца и читавих јединица. Трупе Југа приморане су већ 21. децембра на напуштање Севене, у коју следећег дана улазе Шерманове трупе. После марша од још 20 км оне су избиле на обалу Атлантског океана.

Последице[уреди | уреди извор]

Успехом Шермановог похода опустошена Џорџија није више могла да снабдева армију Југа. Поред тога, та територија је пресечена и одвојена на два дела, а велики број црнаца-робова из Џорџије ступио је у армију Севера. Све то, битно је утицало на скори завршетак рата.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]