Шнала за кравату

С Википедије, слободне енциклопедије
Збирка шнала за кравате. Већина шнала је из средине 20. вијека

Шнала за кравату је модни додатак који се користи да би се кравата држала уз кошуљу испод ње чиме се спречава њихање кравате што резултује озбиљним и униформисаним изгледом.

Према правилима облачења шнала за кравату треба да буде у висини између трећег и четвртог дугмета на кошуљи рачунајући од крагне и треба да буде краћа од ширине кравате. Шнала треба да пролази не само кроз кравату, већ и кроз кошуљу како би се оне држале заједно.[1]

Најчешће се израђују од метала. Користе се племенити метали као што су злато, сребро и платина, са додацима дијаманата или драгог камења, али и обична бижутерија. На шналама се често налази знак или амблем организације или друштва коме носилац припада. Често су дио свечаних униформи полицијских и војних официра[2][3].

Шнале за кравату су се у већој мјери почеле користити двадесетих година 20. вијека када су замјениле игле за кравату које су обављале исту функцију.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Vodič za muškarce: Kako nositi šnale za kravatu
  2. ^ U.S., Army Regulations (23. 7. 2012). „Military Uniform”. Army. Архивирано из оригинала 06. 09. 2013. г. Приступљено 03. 09. 2013. 
  3. ^ ”Dedinje” šije šinjel za pet zima
  4. ^ Devlin, Paul (29. 5. 2007). „Here Lies the Tie Clip: An elegy for a great accessory.”. Slate. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]