Бискуп

С Википедије, слободне енциклопедије

Бискуп (лат. episcopus, грч. ἐπίσϰοπος) је носилац бискупског чина, првенствено у Римокатоличкој цркви, као и у неким другим црквама које такође припадају западном хришћанству.[1][2][3]

У Православној цркви и неким другим црквама које припадају источном хришћанству, постоји чин епископа.[4]

Јединица под управом бискупа назива се бискупија.[5]

Врсте[уреди | уреди извор]

Хералдички предложак за грб римокатоличког бискупа

Римокатоличка црква разликује три врсте бискупа:

Надбискуп је бискупски чин који добија бискуп који се налази на челу неке од историјских бискупија. Као метрополит се означава онај бискуп, чија се бискупија као прва са другим бискупијаманадбискупијама) повезује чинећи једно црквено подручје.

Обележја и симболи[уреди | уреди извор]

Бискупске инсигније

У свечаним приликама, изван литургијске службе, бискуп је обучен у црну мантију, чије су рубови и поруби љубичасте боје. Љубичасти је и појас (cingulum) и бискупска капица (pileolus) на глави. Појас означава уздржљивости и носи се преко мантије (итал. sottana = значи доње рубље), али је назив преузет за мантије свештенства). Ознака његове части и светости су бискупски прстен и крст око врата (pectorale). Током мисе, носе се још бискупски штап (pastoral) и бискупска митра.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Белић 1959, стр. 572.
  2. ^ Hrvatska enciklopedija: Biskup
  3. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. А-Б. Београд: Народна књига : Политика. стр. 148. ISBN 86-331-2075-5. 
  4. ^ Калезић 2002, стр. 653.
  5. ^ Hrvatska enciklopedija: Biskupija

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]