Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Ђуро Ђаковић

Ђуро Ђаковић
Ђуро Ђаковић

Ђуро Ђаковић (Бродски Варош, код Славонског Брода, 30. новембар 1886Свети Дух, код Дравограда, 25. април 1929), металски радник и револуционар, организациони секретар Централног комитета КП Југославије, од априла 1928. до априла 1929. године, један од најистакнутијих бораца радничке класе Југославије и жртва белог терора.

Као млади радник 1905. се прикључио радничком покрету и постао члан синдиката, а 1909. године је постао члан СДСБиХ. Био је истакнути омладински руководилац и учесник радничких штрајкова у Сарајеву, а на почетку Првог светског рата, аустроугарске власти су му судиле за „велеиздају”. Априла 1919. године је био учесник „Конгреса уједињења” на коме је створена СРПЈ(к). Јуна 1920. на Другом конгресу КПЈ био је изабран за члана ЦК КПЈ, а новембра исте године на првим парламентраним изборима за народног посланика. Био је делегат на Трећем конгресу Коминтерне, а након повратка у земљу је био ухапшен и 1922. осуђен на десет месеци затвора због комунистичког и синдикалног деловања. Због политичког и револуционарног рада, био је више пута хапшен, а 1923. је протеран у родном место.

Крајем 1927. године је отишао у Москву на школовање. Маја 1928. Извршни комитет Коминтерне га је послао у Југославију, с циљем да ради на сређивању стања у КПЈ. Активно је радио на припремама Четвртог конгреса КПЈ, на коме је био изабран за организационог секретара ЦК КПЈ. Након завођења Шестојануарске диктатуре, априла 1929. године је био ухапшен заједно са Николом Хећимовићем, секретаром Црвене помоћи. Они су потом одведени на југословенско-аустријску границу, где су 25. априла 1929. убијени у исценираном покушају бега, а полицијске власти су покушале да прикрију ово убиство. Накнадном есхумацијом, доказано је смишљено убиство.

Добар чланак

Историја Пирота

Пиротска тврђава
Пиротска тврђава

Пирот лежи између два велика града, Ниша и Софије, који су одређивали оквире развоја града. Пирот се први пут помиње у једној римској карти путева из прве половине 3. века, у тзв. Tabula Peutingeriana. Пирот је у тој карти назван Turres (Куле). Пирот је тада био обична кула мотриља а Бела Паланка је била варошица Remesiana у којој се налазила народна скупштина Горње Мезије. Из 2. века су најстарији грчки писани споменици који су нађени у Пироту. По једном од најстаријих споменика, Пирот и околина нису припадали Горњој Мезији него Тракији. Пирот је тек у 14. веку постао важно источно упориште кнеза Лазара и прва одбрана против Турака. Неколико пута је падао у руке Османлија све до 1878. године. У Првом српском устанку је град био спреман да учествује у борбама међутим, Турци су предупредили те могућности те су Пироћанци емигрирали у остале крајеве Србије. Најпознатија буна против Турака која се десила у овим крајевима је била Пиротска буна. Тек у Другом српско—турском рату је град ослобођен од Османлија.

У будућим ратовима, Пирот је углавном био под окупацијом Бугара. То се десило и у Српско—бугарском рату као и у оба Светска рата. После формирања нове власти након 1944. године, град је доживео индустријски процват. Основала су се многа предузећа попут Први мај Пирот и фабрика Тигар које су биле познате у целој Југославији. Пирот је званично постао град 2016. године. Град данас има око 50 000 становника са околним селима. Пиротски управни округ у свом саставу има општине: Бела Паланка, Димитровград и Бабушница. Округ се простире на 2.761 km2 и има око 92 000 становника.

Изабрани списак

Дискографија Тејлор Свифт

Тејлор Свифт на концерту у Детроиту, мај 2015.
Тејлор Свифт на концерту у Детроиту, мај 2015.

Америчка певачица и текстописац Тејлор Свифт издала је девет студијских албума, један албум уживо, четири видео-албума, четрдесет и четири спота, пет ЕП-ова, педесет и два сингла и седамнаест промотивних синглова. Каријеру је почела 2005. године, када је потписала уговор са издавачком кућом Big Machine Records, 2005. године, а 24. октобра 2006. године издала је први албум под називом Taylor Swift. Албум се нашао на петом месту листе Billboard 200 у Сједињеним Државама и остао на том месту више од било ког издања у земљи током двехиљадитих година.

Сви њени синглови Tim McGraw, Teardrops on My Guitar, Our Song, Picture to Burn и Should've Said No нашли су се међу првих четрдесет, на листама у САД и добили су сертификате Америчког удружења дискографских кућа. Њени ЕП-ови Sounds of the Season: The Taylor Swift Holiday Collection и Beautiful Eyes, објављени су 14. октобра 2007. односно 15. јула 2008. године. Први је био 20. на листи Billboard 200, а други ЕП девети на истој листи.

Недавни догађаји

Вести

Новак Ђоковић
На данашњи дан

25. април

Напуштена олупина и хеликоптери у Ирану
Занимљивости

Да ли сте знали

Делфини
Делфини

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 62,8 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 688.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 367.196 корисника отворило налог, а од тога је 937 активно. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти